Érdekes am, hogy a színezéket is megkötötte kólából. A kémiai reakciókban ezt hívják csapadékképződésnek, az aljára leszállt szilárd reakciótermék a csapadék. A színváltozás, meg nagy mennyiségű csapadék miatt valszeg nem egyszerű sav kicsapja a fehérjét reakció.
A fognak viszont igazából mindegy, a sör, vagy szénsavas ásványvíz is ugyanúgy tönkreteszi, csak a kóla még a cukortartalommal rá is erősít kicsit, hogy a cukorszerető bacik is elszaporodjanak a fogak között.
Régebben sem sokat ittam, de vagy 20 éve egyáltalán nem iszom kólát. Az öcsém fogorvos, meséli, hogy a kólaivás olyan mértékben teszi áteresztővé a fogzománcot, hogy amikor lyukadni kezd, már az egész fog el van rothadva, gyakorlatilag nem lehet rendesen kifúrni és betömni, ha mégis sikerül nagy nehezen, úgyis rövidesen mellérohad.
A kólában lévő foszforsav összerántja a tejet, nagy kaland, ecettel vagy citromlével is meg lehet csinálni.
Egyébként így lehet sajtos is készíteni, vagyis a kóla még sajtoltásnak is jó és egyben megvan az ízesítés is.