Huh, nehéz hetünk volt, jön a melegfront, nyitnak a strandok, készülődnek a fagyisok, rövidülnek a ruhák, csattognak a papucsok. Játszunk is ennek örömére:
A feladat mondhatni a szokásos.
Ez mi ez az izé ez itt?
A megfejtéseket hétfő reggel mondjuk 10 óráig várom, majd slattyogok lefelé a portásunkhoz, hogy jól kisorsoljuk a 3-3 nyertes a valós és a nem valós kategóriában.
Tippelésre fel!
Update1: Kellemes hétfő reggelt minden kedves olvasónak.
A helyes megfejtés pediglen a következő:
RFID alapú borhőmérséklet "beállító" eszköz. A működés elve roppant egyszerű, adott a borosüvegben egy RFID csip, ami jól megmondja az eszköznek a bor típusát es a fogyasztáshoz ideális hőmérsékletet, majd a gép beállítja ezt. Ennyi.
Rövidesen eredményt hirdetünk.
1729
0
Tech Izé
A Vision Research bejelentette a
Phantom V12 kamerát, ami nem kevesebb mint 1 millió képkocka rögzítésére képes másodpercenként! Mindezt persze csak limitált felbontásban, 256x8 pixeles méretben, de az 1280x800-as maximális felbontásban is 6315 képkockát készít a szerkezet egyetlen másodperc alatt!
Valószínűleg három különböző tárolókapacitással jelenik majd meg: 8, 16 vagy 32 GB, elképesztő fényérzékenységgel és a Vision saját fejlesztésű Extreme Dynamic Range technológiájával, amely egyetlen képkockán belül két különböző expozíciós beállítást tesz lehetővé.
A cég - amely egyébként a nagysebességű rögzítés specialistája - weboldalán jó pár látványos, nagy képkockaszámmal rögzített
videót nézhetünk meg.
501
1
Tech Izé
Oroszok, ha unatkoznak... (ilyen képeket csinálnak).
13522
5
Izé
FOLYADÉKOT SOHA NE MELEGÍTSÜNK 2 PERCNÉL TOVÁBB MIKROHULLÁMÚ SÜTŐBEN
„Egy 26 éves fiatalembernek kedve támadt egy csésze kávéra. Elővette a csészéjét, megtöltötte vízzel és (mint már annyiszor) a mikrohullámú sütőbe tette, hogy a víz megmelegedjen. Nem emlékszem már pontosan mennyi időre állította be az órát, de arra igen, hogy azt mondta fel akarta forralni a vizet. Amikor a beállított idő lejárt, kivette a csészét a mikróból, belenézett, és csodálkozva vette észre, hogy a víz nem forrt fel. Abban a pillanatban a csésze “robbant” és egész tartalma az arcába csapódott. A csésze még épségben volt mikor eldobta, tartalmát pedig a vízben felgyülemlett energia „robbantotta fel”. Az arca tele lett hólyagokkal, arcát 1. és 2. fokú égési sebek borítják, nagy a maradandó sebhelyek valószínűsége. Bal szemén akár a látása is sérülhetett. Kórházi tartózkodása idején a kezelőorvos elmondta, hogy ez, sajnos, elég gyakori eset és figyelmeztetett, hogy soha ne melegítsünk csak vizet a mikróban. Ha vizet szeretnénk melegíteni, valamit mindig tegyünk a csészébe, fapálcikát, teafiltert stb, ami a keletkező energiát elvezeti. Sokkal biztonságosabb azonban a vizet vízforralóban melegíteni.”
A General Electric válasza:
„Köszönjük a megkeresést. Örömmel állok rendelkezésükre. Az önökhöz beérkezett e-mail tartalma megfelel a valóságnak. Mikrózott vízben és egyéb folyadékokban nem mindig keletkeznek buborékok a forráspont elérésekor. Tulajdonképpen túlhevített állapotba kerülnek, és nem keletkeznek buborékok. A túlhevített folyadék akkor fog kiforrni a csészéből, amikor megmozdítjuk, vagy például kanalat vagy teafiltert helyezünk bele. Hogy ez ne történjen meg és megelőzzük az esetleges sérüléseket, soha ne melegítsünk csészében bármilyen folyadékot két percnél hosszabb ideig. Melegítés után hagyjuk a csészét még 30 másodpercig a mikróban állni és csak azt követően vegyük ki és tegyünk bele kanalat vagy bármi mást.”
Egy technika tanár a következő magyarázatot fűzte az esethez:
„Köszönöm a mikrohullámú sütővel kapcsolatos figyelmeztetést. Nem az első eset, amellyel találkozom. Az oka egy túlhevítésként ismert jelenség. Vízmelegítés közben bármikor előfordulhat, különösen akkor, ha az edény, amelyben a vizet melegítjük új, vagy ha csak kis mennyiségű vizet melegítünk (fél csészénél kevesebbet). Az történik, hogy a víz gyorsabban melegszik föl, még mielőtt buborékok keletkezhetnének. Ha a csésze nagyon új, akkor nincsenek még rajta kisebb felületi karcolások, repedések, amelyek a buborékok képződését elősegítenék. A felgyülemlett hőt elvezető buborékok hiányában a folyadék nem kezd forrni, hanem tovább melegszik, jóval saját forráspontja fölé. Amikor azután ilyen állapotban a csészét megmozdítjuk, vagy a folyadékot megkeverjük, rohamosan beindul a buborékképződés és kiszorítja a csészéből a forró folyadékot.”
5690
0
Izé