"Hogyan toljunk ki valakivel, aki csapolja kólakészletünket? Sok tudományos videót kell nézni a neten (pl. ezt ), majd alkalmazni a tanultakat. :P "
Basszunk bele mentózszt azt basszuk ki az egészet :D
de bizony tullkel cifrázni mert ha lazán 2 deci kolába teszel 1 kocka cukrot akor az is felpezseg de nem enyire a mentos-ban vanak még sok külömbözö öszetevö és etöl nyomat ojan nagyot hát nagyábol enyi remélem megértitek :-) hajrá buborék :P
Ti miről meszéltek? A kóla meg a mentos páros hőmérséklete nem változik. Egyszerűen a mentos-ban van valami anyag ami drasztikusan csökkenti a kóla gáz elnyelő képességét. Főleg a light kóláét, mert abban vanmégvalami.
De, azért. 100 °C fölé is mehet, viszont a forrás nem indul be, mert nincs min képződjenek a buborékok (sima víz üvegpohárban) és csak akkor indul el a dolog, ha beledobod a cukrot, kávét, teát, akkor viszont kifut rögtön és le is forráz rossz esetben.
nem azért veszélyes mert túlhevül?? nem indul meg a bubiképződés és ahogy megmozdítod egyből "kirobban" a pohárból... vagy v.mi iesmi:D a túlhűtés jobban tetszik:d
Ama bizonyos videó: http://www.youtube.com/watch?v=kMXPOqovSBs
A felület, a cukor, a szénsav, meg még minden más, ami a diétás kólában van (azt hiszem a sima kóla nem is jó). Az érdes felület meg a buborékképzödés miatt fontos. (lásd még: miért veszélyes a mikróban két percnél tovább melegíteni a vizet?)
van szerepe igen, sőt még annak is hogy milyen a bevonata a mentosnak, vagy más mentolos cuccnak, a sima fényes felület nem annyira jó, már minden discovery és hasonló csatornán kipróbálták, keress rá az állítólag (mythbusters) -nél ők próbálták ki hogy mással is ennyire pezseg-e. Hülyeséget nem akarok mondani, de nem a cukor teszi, illetve nem csak, hanem a mentos féle cukorkák több összetevője egyszerre. ha jól emlékszem
Én nem hiszem hogy kockacukor elég hozzája, mert én egy csomószor ittam már csokira is pl kólát abba meg rengeteg cukor van és nem robbantam fel. O_o
Nem lehet hogy a mentol és a cukor együtt produkálja ezt?
Már az előző videóknál is akartam írni, hogy van itt egyáltalán szerepe a mentosnak? Mert ez történik egy sima kockacukortól is, szerintem itt a lényeg a cukor, nem kell túlcifrázni.