Így is lehet nézni, van is benne igazság.
Viszont azt sem mindegy, hogy egy kocsmában folyamatosan vizezik a sört rövid távon minimális haszonnal, hosszú időn keresztül, növelve ezzel a lebukás veszélyét. Vagy egy hét alatt gyorsan, kihasználva a forgalmat és a viszonyokat megkeresni ezzel sok pénzt. 10 hordót megspórol egy hét alatt az majd 200 000Ft.
De nem vagyok vendéglátós, nem dolgoztam még fesztiválon, nem tudhatom, hogy zajlik ez.
Csak ismerem az embereket...
Erről van szó, amit az index-es cikkben le is írnak... de sokan már megint túl okosak akartak lenni itt. :D
Persze nem mindegy, hogy egy hülye okoskodik, vagy egy okos hülyéskedik...
Egy nagy fesztiválon tény, hogy többen vannak mint hétvégén egy kocsmában, de egy fesztivál legjobb esetben is csak 7napig tart, és a sok embert nem csak 1 büfés szolgálja ki, hanem legalább 30.
Ezzel szemben egy kocsma egész évben üzemel... ezért ne 1hétvégét hasonlíts össze egy egész fesztivállal.
A mennyiségen van a hangsúly. Azon múlik, hogy megéri-e valamilyen módon vizezni a sört vagy sem.
Egy kocsmában, ahol elfogy egy péntek, szombat este 1-2 hordó csapolt sör nyilván nem éri meg.
De egy fesztiválon, ahol óránként fogy el ennyi, tekintve, hogy sokan vannak, meleg van és csak csapolt sört kapni.
Na ott már a kockázattal együtt a nyereség is csábítóan nő. Főleg, hogy az ára amúgy sem gyenge...
Nem tudom melyik hatóság jogkörébe tartozik ezt ellenőrizni, de vámosokat gyakran látni ilyen helyeken.
srácok, láttatok már sörcsapot mostanában? :D a sört már csak úgy lehet vizezni ha a korsóba teszel egy kis szódát is másképpen nem. Mr. Wallace-nak pedig igaza van nem a sörrel fognak mahinálni ha már vizezni akrják a piát mert nevetséges áron kaphatsz már egy hordó sört.
Én rendszeresen dolgozok fesztiválokon (Volt, Sound, Sziget)... Sok pultban jártam (volt, ahol én szereltem össze, vagy szedtem szét a gépeket) több ismerősöm is pultban dolgozik, de eddig senkitől sem hallottam, és én sem tapasztaltam sehol, hogy vizeznék a söröket ezeken a helyeken.
Mondjuk azt nem értem, hogy miért baj, ha csak műanyag pohárral működik a dolog. Ennek a módszernek a gyorsaság a lényege, és tipikusan a műanyag poharas helyeken (fesztivál, egyetemi napok, stb.) szokott előfordulni túlcsordulás vásárlókból.
Fesztiválon még soha, SOHA nem sikerült érzékelhető hatást elérnem csapolt sörrel. Nem partizok pedig jobban, mint máskor, ülök és iszom. Ízre semmi, hatásra semmi. Dobozos meg úgy öt árnyalattal volt sötétebb ugyanannál a csapolt sörnél. Kocsmákban csapolttal általában nincs ez a probléma. Tehát maradtam a dobozosnál. Drágább, de érezhető:)
Vizezni egyszerű. Csak az engedélyed elvétele tart vissza? Aham...
Azért elég olcsón lehet venni néha a hordókat:)
Amúgy nemrégiben a Gunness fejlesztett ki egy gyorscsapoló eljárást, ami a szokásos (ha jól emlékszem) két perc helyett (Gunnessről van szó! :)) 20 másodperc alatt tölt egy pintot (van is nyavaj a konzervatívoknál;)). Emellett van egy kis lapka, amire ráálltva ultrahanggal bombázza a sört, hogy a habja tökéletes legyen. Ez kevésbé hasznos, de jóval fa**cibálósabb:)
Kedvesem, ahogy én rájöttem, te is rájöhetsz. Nincs benne semmi különleges, de ha neked úgy jobb, bevallom: nem tudok én lófaszt sem, nincs titkom, és én hozzád képest nagyon- nagyon butuska vagyok. Remélem ezzel helyrehoztam a rombolást az egodban amit az oviban szenvedett el a nagyobb fiúktól!
Teljesen normális komment volt, miért kell egyből leszólni az embert.
Eszedbe sem jutott, hogy talán azért nem árulja el, mert sokan eltanulnák tőle és ezt nem szeretné?
Hamar ugrottál, kisebbségi komplexusod van?
a sokat kommentelőrendkívülokosszéleslátókörű emberkéknél már csak a frissen kommentelő mindenkit baszogatótudomhogyteokosnakhiszedmagaddeénvagyokafaszagyerek emberke viccesebb
Hát persze, itt mindenki ahogy te is vén (aki akarja választhatja jelzőnek magának) tapasztalt róka, a nagy titkok tudója.
Nem tudsz te lófaszt sem, jaj nem árulom... 5 évesen az óvodában talán megtudták téveszteni az idősebb gyerekek a fiatalabbakat ezzel.
Ha annyira tudod légyszives világosíts fel minket! Mond el nekünk a nagy titkot, hogy mi is olyan okosak lehessünk mint TE.
Párszor próbáljon meg kommentelni az ember mindíg belefut a sokat kommentelőrendkívülokosszéleslátókörű emberkékbe :D:D
Én tudom, hogy lehet a sört vizezni,de nem árulom el! Egyébként nagyon kevés helyen vizezik a sört, mert aránylag olcsó. Inkább a drágább italokkal mahinálnak. Nem titok, hogy a csapolt sör minőségét erősen befolyásolja a frissessége. Hozzáértők általában megegyeznek abban, hogy a jó minőségű, frissen csapolt, pasztörizálatlan sör a legjobb. Ilyen már nem kapható széles e hazában!
nem tom miert olyan nehez elkepzelni a vizezett sort, elmagyarzom nektek: viz+sor.. ezt nem kell megoldani sehogy mert nem egyenlet, inkabb azt magyarazatok meg h h mukodik ez a szerkezet, hol megy fel a sor a poharba?
Vizezni vizezhetik a sör csak nem a sörgyárban!! Ha ismernéd a sörgyártást tudnád, hogy ott nem lehet vizezni. És egyforma minőség megy az üvegbe a dobozba és a hordóba is. És miért más akkor az íze? mert az egyik üvegből van a másik meg alumíniumból. Ha valahol akkor a kocsmában tudják megoldani a víz hozzákeverését. Következtetés ne menj csóró kocsmába mert aki oda jár annak mind1 akinek meg nem az csak egyszer. De ha arra megy a ellenőr és észre veszi vagy valaki szol, hogy vmi nem stimmel akkor be is zárják és még ráadásként egy szép nagy büntetés is lesz.
Csak 100000-ből 1 ember szol a megfelelő helyen, hogy ott valaki gyorsan akar meggazdagodni.
Szerintem az összes csapolt sör vizezett! Ennyi! Pécsen egy szórakozóhelyen 9-től éjfélig ingyen volt a sör! Nem ma volt már. Nah azt mindennek lehetett hívni csak sörnek nem :D Szerintem a jobb minőség megy az üvegbe, a kevésbé meg a hordóba. Biztos vannak amúgy "jobb minőségű hordók" ;) Csak találgatok ám ;)
Mellesleg volt olyan hely nálunk itthon, ahol a töményet aromával hígították! Nem vicc. Mindenki szarul volt másnap, pedig 1-2 felestől nem szabadna másnap szarul lenni, főleg "tömegesen" :S
Nyilván a rövid piánál nem nehéz megoldani.....én is tapasztaltam a barátnőmnél,megfagyott a Whisky a fagyóba....a fia akkortájt volt 16 éves...no comment.
De pont az a kérdés,hogy oldják meg a csapolt sörnél...
A vizezett sör létezik. Aki ízről nem veszi észre annak tök mindegy, mert úgy is megiszik bármit :D
Más kérdés, hogy hogy oldják meg.
Sz@rabb kocsmákban a töményet is felvizezik, ilyet is tapasztaltunk már nem egyszer.
1.Így van
2.Segg részeget már nem nagyon szolgálok ki...kivéve ha jó fej és megigéri hogy nem lesz balhé.....
3.Hülyeség,az egy zárt rendszer nyomás alatt....
Nem okoskodom,a pohárba mehet víz,a csapolás előtt,vagy után,de közben biztos nem.
Nyáron qrva nagy melegben az bevett szokás,hogyha a sörcsapoló hűtője nem bírja a kapacitást,több pohárba van csapolva,aztán hab le és összeönteni...de ez nagy melegben,nagy forgalomnál....
Több pohár összeöntése alattértsd azt hogy ha felhabzik akkor bizony a "felesleges" habot átszokták rakni egy pohárba (mondjuk ezt nem szabadna felhasználni). De ezt meg rászokták önteni a következőre is általában... ez már eleve ront/ronthat a minőségen. Egy kis vizet csempészni bele meg nem nagy knuszt, főleg egy kissebb forgalmú helyen.
Pl
1. a hordót megbuherálják, csak azt akkor már nem veszik vissza
2. magasabb pult sokkal és ott vizeznek (ez csak akkor működik ha nem látod hogy mi történik persze- vagy egy segg részeg jönne oda)
3. a csap és a hordó között van egy beiktatott szódáscsap - mondjuk ha ez kiderül akkor kampec az engedélynek
De mint mondtam is (főleg az ilyen okoskodók ellen) hogy ezt nem lehet egyértelműen kijelenteni. Étteremben ahol nem látod hogy mi történik a csapolás és a között amíg odekerül a pohár az asztalodra pl a pincér egy laza mozdulattal felönti a sört. De ne mond hogy te mikor csapolt sört kértél az mindíg tökéletes volt és nem lehetett érezni hogy bizony van ott más is mint víz. De ott van amikor több pohárból öntögetik össze a sört és már eleve vizetett van az egyikbe.
Gondolom aki sokat jár szórakozó helyekre előbb-utább találkozik/találkozott már ilyenekke!!!
hidd el. lehetséges. nagyobb rendezvényeken is szokás. én pl rockmaratonra szoktam járni haverokkal, ott volt, h 1 este olyan 10-12-t megittam, és kutya bajom nem volt. ;)
Aki igazi és jó csapolt sört akar inni az ma se az olcsóbb helyekre megy. Ahol ez jól jöhetne ott nagy a tömeg, ált. kissebb-nagyobb mértékben vizezni is szokták (persze tisztelet a kivételnek és nem azt mondom hogy egy drága helyen ez nem fordulhat elő és az olcsón pedig biztos). Egy egyetemi buliban ez a szerkezet főnyeremény!!!