már 20adjára látom ezt a posztot innen onnan. Üllo a kéntartalmát szűri a bornak ergó a koccintós kaliberűeknél jön jól, prémiumboroknál elenyésző a kéntartalom, ellenben 5 csillagos konyáritól is lehetsz gerely másnapos. A másnaposság nem a kéntartalomnak köszönhető, hanem: az alkohol lebomlik a májban acetaldehidre ami toxikus fejfájást és hányingert idézve elő. Ehhez az abnormálisan nagymértékű alkohol lebontáshoz a máj nagymennyiségű NAD+-ot használ fel. Ha sok a NAD felhasználás, akkor nem bomlik le a piruvát, ami felhalmozódva tejsavvá alakul és emeli a vér pH-ját. Ennek közvetett következménye pedig az hogy a májban átmenetileg zavart szenved a glükózháztartás és leesik a vércukorszint. És itt érkeztünk el a legfontosabb okhoz, az alacsony vércukorszinthez ami ha párosul cigi miatti hypoxiával akkor kész a gerely másnap.
Aha és ehhez üvegenként új szűrőt kell venni ami lehet drágább mint maga a bor. Jah persze. NOPE.
Én inkább maradok a mértékelt kultúrált borfogyasztásnál