REGISZTRÁLOK BELÉPEK

Megjegyez
A Perfect Getaway

Steve Zahn és Milla Jovovich egy természetimádó kedvű fiatal pár alakítanak, akik mézeshetüket Hawai partjainál túrázgatva szeretnék eltölteni. A vadonban fantasztikusan érzik magukat, egészen addig míg összetalálkoznak egy csapat rémült turistával. A társaság egy gyilkosságról számol be nekik - egy hozzájuk hasonlóan fiatal párt öltek meg - és arra kérik őket, hogy forduljanak velük vissza. Amikor engednek a kérésnek, a dolgok elkezdnek igazán rosszra fordulni. A paradicsomból hamarosan a pokolba kerülnek, ahogy brutális küzdelemben kell helyt állniuk a túlélésért.

Bemutató: 2009. augusztus 14.

Imdb
915 1 1 Film Izé
Erunder: Nem rég fejeztem be, haverommal közösen néztük. A végén mindketten megállapodtunk abban, hog [...]
Mai ismeretterjesztő rovatunkban: a rovarvilág alien-jei, a parazitoid fürkészdarazsak, melyek élő rovarokba vagy azok lárváiba (legtöbbször lepkehernyókba) helyezik tojásaikat, és a kikelő lárváik a gazdatestből táplálkoznak, míg eléggé ki nem fejlődnek ahhoz, hogy aztán kibújhassanak az ezzel halálraítélt gazdából. Ám a káposztalepke gyilkosfürkész (Apanteles glomeratus) nevű darázsfaj és gazdája, a káposztalepke (Pieris brassicae) hernyójának esetében a gazda tortúrája itt még nem ér véget...
8670 6 14 Izé
Nas: Élvezetesen megírt kis összefoglaló a témában: http://mttmuzeum.blog.hu/2015/10/12/halalfalok [...]
kukulkan: Hát ja, az alien-, meg a hasonszőrű filmek pont ezért olyan hátborzongatóak... Közben meg a s [...]
|-=O=-|: Durva lenne, ha embernél is létezne ilyen, valami parazita "átprogramozná" az agyát az emberekn [...]
Mind a 14 komment
Kegyetlen Játékok


A milliomosok gondtalan életét élő Sebastian és mostohatestvére, a szép Kathryn gonosz versengésbe kezd: az győz, aki a legtöbb szívet tudja meghódítani és porba tiporni. Könnyű helyzetben vannak, hiszen New York naiv fiataljai mind a lábuk előtt hevernek. Az igazi kihívás azonban hátravan, míg fel nem tűnik a színen Annette, aki elhatározta, hogy megőrzi szüzességét, míg férjhez nem megy. Kathryn fogadást ajánl: ha Sebastiannek sikerül elcsábítania a jégkirálynőt, eltölt vele egy éjszakát.

Csak ajánlani tudom, mindhárom rész nagyon jó, de nekem az első a kedvencem :]

Imdb | a film zenéi szöveggel itt.
418 1 8 Film Izé
CRaPtRaSH: szerintem aki erre azt mondja hogy uncsi, az az uncsi :D (a mama azt mondta hogy az a hülye aki mon [...]
Erunder: Elvégre az élet írja a legizgalmasabb történeteket. Banyek nem igaz, hogy nem tudok leírni egy [...]
Erunder: Akkor tegyünk helyre néhány dolgot. Először is tényleg a trilógia első része sikerült a le [...]
Mind a 8 komment
Pandorum

Egy űrhajó száguld az űrben. Két űrhajos a hibernálásból felébredve megdöbbenve veszi észre, hogy a hajó berendezései nem működnek. Az egyetlen hang, amit hallanak, egy nyikorgás a hajó gyomrából. Emlékeik nincsenek a hibernáció miatt, ezért át kell vizsgálniuk a hajót és kideríteni, hogy mi történt a többiekkel, mi volt a küldetésük, kik ők, mióta utaznak és hová tartanak?
A hajó belseje felé csak egy út vezet, egy szűk, sötét légakna. A fiatalabb űrhajós, Bower tizedes (Ben Foster) elindul a hajó belsejébe, míg társa Payton hadnagy (Dennis Quaid) rádión irányítja őt.
Ahogy Bower egyre beljebb és beljebb halad a hajó belseje felé úgy tárul fel számukra a rémítő valóság. Ahogy a hajó megdöbbentő és halálos titkai fokozatosan kibogozzák, felismerik, hogy az egész emberiség sorsa tőlük és a titokzatos Pandorumtól függ.

 
539 5 1 Film Izé
csicsilla: nagyon tetszett...picit félelmetes,de nagyon elgondolkodtató hogy mi lenna ha tényleg felfedezné [...]
City of Angels (Angyalok városa)

Mi történik akkor, ha egy angyal elkezd vágyódni a halandók mindennapjai után, és ki akarja próbálni a szerelmet? Nicholas Cage alakítja az angyalt, Seth-et, aki szerelmes lesz egy földi halandóba, a sebésznő Maggie-be. Választania kell égi és földi szerelem között. Vajon mi az, ami egy racionális gondolkodású orvosnőt arra késztet, hogy egy olyan férfihoz vonzódjon, akinek a létezését is lehetetlen elfogadnia? Maggie és Seth addig harcolnak józan eszükkel és vágyaikkal, míg végül mindent feláldoznak a szerelem kedvéért.
  Előzetes
764 1 1 Film Izé
FallenAngel: Ha valakit érdekel az "eredeti" film (mely ráadásul sokkal jobb) az nézze meg ezt a filmet http: [...]
Két Rubik kocka bajnok tesztelte Rubik Ernő új játékát, a Rubik's 360-at. Egyikük azt mondta, hogy a megoldás nem a matematikáról szól, hanem inkább a fizikáról - súlyról és egyensúlyról. A lényeg, hogy a színes golyókat a megfelelő helyekre kell begurítani. Persze a nehézség ott van, hogy közben vigyázni kell, hogy a már helyére tett labda ne essen ki. A tesztelő tíz másodperc alatt rakja ki a Rubik kockát, a Rubik's 360-nal első alkalommal két napig tartott, míg megtalálta a megoldást.
6242 2 9 Izé
izébigyó: http://metropolita.hu/?p=12189
M.agnus: Az azért elég érdekes, hogy a cikk angol, ill. hogy itthon nem hallani róla gyakorlatilag semmi [...]
metaljesus: mondjuk abban, hogy ezt is Rubik Ernő találta fel?! jeeez...
Mind a 9 komment
Mai ismeretterjesztő rovatunkban a repülő kígyó (Chrysopelea).
A dél-ázsiai esőerdőkben élő kígyók tekergőző mozdulatokkal siklanak az ágak között. Japán kutatók szerint - akik megpróbálták modellezni mozgásukat - a hüllők repülése a lehulló papírszalag aerodinamikáját követi. A kígyók a fáról lógva, függő helyzetből rugaszkodnak el, lenyűgöző fordulatokat hajtva végre a levegőben. A kiválasztott célpontot rendkívüli pontossággal érik el, miközben játszi könnyedséggel kerülik el az útjukba kerülő akadályokat. Röppályájuk felénél a hüllők teste ellaposodik, és siklani kezdenek a levegőben. Míg egyes repülő emlősök (pl. repülő mókus) és más hüllők szárnyszerű hártyáik segítségévek vitorláznak a levegőben, addig a repülő kígyók hullámzó mozgással manővereznek.
2775 1 13 Izé
nyehőce: Pedig sok a török-magyar közös szó. :D Egyébként meg a post linkje is angol, meg a szövegben [...]
Tóth József: Na jó elárulom.: Azért, mert az egész egy farok... :DDD
loloppo: Attól is függ hogy repülő, vagy sima kígyóról beszélünk... :)
Mind a 13 komment
"Míg apu öltözik az anyu kötöget, és olyan lassan készül el hogy addigra este lesz!...." :D
1347 0 0 Izé
"Picit pengessen még, míg megműtjük az agyát..."
3339 1 10 Izé
norbertvincze: http://ize.hu/comments.php?post_id=28676
bungle: www.youtube.com/watch?v=uS9I6puPy6I
Re-Peet: Biztos azért kellett csinálnia, mert elromlottak a monitorozó műszerek..és ha elhallgat a zene, [...]
Mind a 10 komment
Ha Halloween, akkor már menetrendeszerűen érkezik a Saw. Most épp az 5. rész.
"Nem fogod elhinni hogyan végződik" - ígéri az egyik plakát, míg egy másikon álarcként látható Jigsaw.

Quicktime teaser. Flash teaser.
4615 1 31 Film Izé
CrazyLime: Na mégis elhozták a "nagy" Gyulára! 3an voltunk a moziba! :DDD Párom, bnőm és én! :DDD Am j [...]
CrazyLime: Ide nem hozzák a környékre se! :',(((
Balázs: Megnéztem:)szerintem az eddigi legfaszább Fűrész film!!!!
Mind a 31 komment
Ha Halloween, akkor már menetrendeszerűen érkezik a Saw. Most épp az 5. rész.
"Nem fogod elhinni hogyan végződik" - ígéri az egyik plakát, míg egy másikon álarcként látható Jigsaw.

Quicktime teaser. Flash teaser.
4853 2 34 Izé
Mr.T.: Hello Bungle... I wanna to play a game... http://www.youtube.com/watch?v=0s0gbbfQkxU :DD
AVIREX: hehe,nem is figyeltem ,így már értem [[: Köszi :)
Mr.T.: A kép alján oda van írva: "Két perced van hogy kitakarítsd a szobádat..." :D
Mind a 34 komment
Breaking!!!

A T-Mobile hivatalos sajtóközleménye szerint augusztus 22. napjától hazánkban is hivatalosan kapható az Apple Iphone 3g.

Az árakról info még nincs, ha érkezik valami kiabálok.

Ime a hivatalos sajtóközlemeny:
A T‑Mobile és az Apple július 11-től kínálják az iPhone 3G-t Németországban, Ausztriában és Hollandiában 2008. Június 10. A T‑Mobile International és az Apple bejelentették, hogy július 11-től az iPhone 3G kapható lesz Ausztriában, Németországban és Hollandiában, míg Horvátországban, Csehországban, Magyarországon, Lengyelországban és Szlovákiában később, de még az idén a boltokba kerül az iPhone.

"Nagy izgalommal várjuk, hogy az iPhone-t még az idei évben a T‑Mobile ügyfeleinek a kezébe adjuk," nyilatkozta Christopher Schläffer, a Deutsche Telekom AG Termék és Innovációs vezetője. "Az iPhone áttörést jelentett a mobilinternetben Németországban és Ausztriában is. Már most tudjuk, hogy az iPhone 3G megnövelt sebességével ügyfeleink még jobban szeretni fogják majd a mobilos webböngészést."

A T‑Mobile rendkívül jól kiépített 3G-hálózatával és több mint 20 000 elérhető HotSpottal mindenhol lehetővé teszi ügyfelei számára a lehető leggyorsabb vezeték nélküli internetezést. A

T‑Mobile International egyike a világ vezető mobilkommunikációs szolgáltatóinak. A Deutsche Telekom három stratégiai üzletágának egyikeként a T‑Mobile Európa és az Egyesült Államok legdinamikusabb piacaira koncentrál. A 2008. év első negyedévében a Deutsche Telekom vállalatai több mint 123 millió mobilos ügyfelet szolgáltak ki.

Link oda
762 0 6 Tech Izé
bungle: Igen, ilyenkor marad a href.hu pl. (mivel az a modul, ami a linket berakja, nem a mienk, nem tudunk [...]
Errtu: próbáltam manuálisan kijavítani, de nem fogadta el. hiába írtam át a linket, a szóközt akko [...]
bungle: Link oda link nem jó, van benne egy space (%20). Nem vagyok most admin közelben, de a helyes link: [...]
Mind a 6 komment
Dell Studio Hybrid - Újabb mini pc
Belevetette magát a Dell is a minigépek világába, név szerint a Studio Hybriddel, amit úgy emlegetnek, mint a cég első lépését egy környezetbarát PC megalkotása felé, amelyet laptop-alkatrészekből állítanak össze a minél kisebb méret és fogyasztás érdekében.

Konkrét számokat említve ez annyit tesz, hogy míg egy torony 300 wattos tápot igényel, addig a Hybrid 65 alatt marad, és 80%-al kisebb még egy mini toronynál is. Állítják továbbá azt is, hogy az új rendszerük "le fogja hagyni a Mac mini-t is", mivel opcionálisan választható lesz hozzá Blu-ray meghajtó (hajrá, HD), HDMI-kimenet, TV-tuner és 8-az-1-ben kártyaleolvasó is.

Már a sokrétű lehetőségekből is látható, hogy a személyre szabhatóság ezúttal különös hangsúlyt kapott, és ez nem csak a belbecsben, de a külcsínben is megnyilvánul, mivel egyrészt számos színben, másrést pedig a láthatólag egyre divatosabb bambusz-borítással is kapható - a gépet pedig tetszés szerint tárolhatjuk fekvő pozícióban éppúgy, ahogy a hozzá tartozó speciális állványon, állítva is.

Technikai téren sincs ok a panaszra, mivel azon túl, hogy $499 még nem is olyan vészes ár érte, a céljának (házimozi-gép) tökéletesen megfelel, (a cég állítása szerint legalábbis) az elsődleges otthoni számítógép szerepét is be tudja tölteni a maga 1,73GHz-es, kétmagos Pentium processzorával, 2GB memóriájával és 160GB-os merevlemezével, valamint Vista oprendszerével. Lesznek azonban csúcskategóriás modellek is, amelyek már 2,6GHz-es Core 2 Duo-val, 4GB RAM-mal és 320GB hellyel büszkélkedhetnek majd, valamint a korábban már említett Blu-ray opción kívül még 802.11n-es WiFi-vel és Bluetooth-al is - plusz, szintén opcionálisan, egy RF-alapú vezeték nélküli billentyűzettel, amennyiben a szoba másik végéből is szeretnénk használni.

Magától a cégtől már kapható, egyéb csatornákon keresztül majd csak ősztől várható.

(Szerző: Gabriel)
634 1 0 Tech Izé
A szabadrúgáslövő-világbajnokságot első alkalommal 2004-ben rendezték meg, akkor Ugur Yildirim végzett az élen, a résztvevők között a legnagyobb név pedig az azóta visszavonult Zinedine Zidane volt, aki az ötödik helyet szerezte meg.

Az idei döntőbe két mexikói jutott Rafael Márquez és Jared Borgetti személyében.
Kettejük közül nagy csatában a Barcelona játékosa győzött, így ő vihette haza az egymillió dolláros fődíjat, míg a kapusok versenyét megnyerő David James félmillió dollárral gazdagodott.

Ronaldinho

Toldo egyik védése

Borgetti

Összefoglaló

 

 
350 0 0 Sport Izé
Mig 29 - Sörpank
374 0 0 Zene Izé
Legóhangszer - a különálló modulokból felépülő kis hangszer kifejezetten gyerekek számára készül. Mindegyik kis darab más célt szolgál. Az egyik a gitárt szólaltatja meg, míg van, ami felveszi az éneket, effektet produkál.

update by lavór: Köszönöm minden kedves beküldő pajtásnak,  az elmúlt 1500 post során tanusított áldozatos termelőmunkát!  Csak így tovább!
702 0 4 Tech Izé
anon: http://tech.ize.hu/comments.php?post_id=1500
Jozef7: nállam még 1470-et ír :S
CRaPtRaSH: de igen
Mind a 4 komment
Deicide - Homage For Satan

A zenekar stílusalapító volt a maga nemében, "Floridai Death metált" játszanak, abból is az agresszívebb fajtát. A Hoffman tesók mélyre hangolt gitárokkal, kitűnő riffeket játszanak, míg Benton "röfögős" basszusgitárjátékkal és a stílus egyik legmélyebb orgánumával kápráztatja el a hallgatót. Nem beszélve a dobosról, akinek dobjátéka szinte emberfeletti!

Scars Of The Crucifix

Desecration
213 1 0 Zene Izé
Super High Me
Doug Benson stand-up komikus kísérletének beszámolója, amelyben bemutatja, hogyan hat az emberi testre 30 nap kőkemény füvezés (Kaliforniában legális a fű, ha orvosi célra szánják). Míg a 2004-es Super Size Me végére a főszereplőnek minden baja lett a gyorskajáktól, addig egy hónap non-stop betépés után a vizsgálatok elég meglepő eredményeket adtak, több a pozitívum (kivétel ez alól a memória) és Doug elmondása szerint élete legjobb hónapján van túl.

3228 0 68 Film Izé
ANDor: Ja és a film qva nagy :D mindenki nézze meg.
ANDor: Hogy a fű miatt nyúl valaki keményebb droghoz az HÜLYESÉG! az hogy aki kemény drogokat haszná [...]
nemvágoom: mármint azt amire én is gondoltam h ide írom:D
Mind a 68 komment
Super High Me
Doug Benson stand-up komikus kísérletének beszámolója, amelyben bemutatja, hogyan hat az emberi testre 30 nap kőkemény füvezés (Kaliforniában legális a fű, ha orvosi célra szánják). Míg a 2004-es Super Size Me végére a főszereplőnek minden baja lett a gyorskajáktól, addig egy hónap non-stop betépés után a vizsgálatok elég meglepő eredményeket adtak, több a pozitívum (kivétel ez alól a memória) és Doug elmondása szerint élete legjobb hónapján van túl.

3315 7 70 Izé
7sleeper: csak nevet változtatott Szegedi Csanádra
beni9512: ez eltűnt
ANDor: Ja és a film qva nagy :D mindenki nézze meg.
Mind a 70 komment
die ärzte (szándékosan, csupa kisbetűvel)

Az egyik legsikeresebb német együttes, még 1982-ben alakultak. Két fő alapító tagja, Farin Urlaub (Jan Vetter) és Bela B. (Dirk Felsenheimer) még ma is tagok, csupán a basszusgitárosukat cserélték le többször, míg 1993-ban meg nem találták Rod Gonzálezt, aki azóta is oszlopos tagja az együttesnek. A dátum egyébként azért fontos, mert '89-ben sajnos ideiglenesen feloszlottak, hogy aztán '93-ban annál nagyobb durranással visszatérjenek a zenei életbe. Apró érdekesség, hogy a dobos Bela B.-nek van egy kis vámpíros tikkje, és ezért a néhai magyar színész, Lugosi Béla iránti tiszteletből vette fel művésznevét. Az együttes több zenei díjat (ECHO-kat, Comet-et, Bravo Otto-kat) is besöpört, így talán méltán nevezhetik magukat ironikusan a világ legjobb együttesének (Die beste Band der Welt), legalábbis német szinten biztosan. Nevüket a legelterjedtebb mendemonda szerint annak alapján választották, hogy a zeneboltokban "ä" kezdőbetűvel egyetlen előadót sem lehetett találni az ABC-sorba rakott lemezek között. Az Orvosok egyébként idén négy év után ismét ellátogatnak hozzánk, fellépnek a Szigeten, aki teheti, nézze meg őket! Bővebb info  
411 0 0 Zene Izé
Vodka a tubusban
A 10.5% alkoholtartalmú szeszesitalt áfonya, citrom, és "energia" ízesítésben lehet kapni. A Go Wodka Extreme első ránézésre nem különbözik egy fogkrémes tubustól, ebből kell kiszopogatni az alkoholos italt.

Bonus cikk: ehető vodka és gin-tonik zselé.

Itt pedig a hírhedt vodka zselé receptje, amitől állítólag nagyon könnyen be lehet baszcsizni. ;)

Hozzávalók: 2 zacskó tortazselé/aszpik, fél lityó vodka, 2 evőkanál cukor. Elkészítjük a zselét (a zacskó hátulján rajta van, hogyan kell), de az előírtnál 20%-al kevesebb folyadékkal. Amikor készen van, egy téglalap alakú edénybe töltjük, de jégkockatartókba is lehet. A cukrot elkeverjük benne, majd 2-5 percet állni hagyjuk, míg le nem hül, de még nem dermed meg. Ekkor adjuk hozzá a vodkát és óvatosan elkeverjük, hűtőbe rakjuk. Megdermedés után 2x2cm-es kockákra vágjuk föl és mignon-os papíron tálaljuk. FIGYELEM: 3-4 kocka = feles!
2864 9 28 Izé
vöri: ez nagyon tuti, ilyet én is toltam (:
livy: Azt a pohár aljára teszik, nem bele a szifonba. http://www.barkapizzeria.hu/index.php?option=com_p [...]
csicsilla: kedvencekbe vele...:$
Mind a 28 komment
Anima Sound System- 68
"Azt mondja hallod, szíved túl nehéz.
Azt mondja táncolj, míg a nap véget ér."
talán az eddigi legjobb számuk
Kortörténet
308 1 1 Zene Izé
fül: hogy ez is mekkora egy szám! köszi, hogy betetted!
Míg a jackpot el nem választ (What Happens in Vegas)

Újabb Izés premier előtti vetítés. 40 db jegy 20 embernek. Írd a kommentekbe, ha szeretnél jegyet.

A vetítés a a Mammut II-ben lesz, május 6. (kedd), 20 órakor.

Köszönjük a jelentkezőknek, sajnos csak 20 pár jegy van, a nyertesek abc sorrendben: anon, balu23, buceee, Dr.V., kamubekLaca, ketch, Lisa, metaljesus, MikeSylver, Niklett, Powaflips, Re-Peet, sajtoscsiga, sensei, Sissi, szamar001, Végtelen akarat girl, Vin Dieselke, wowbagger, Zsolt86.

Küldöm minden szerencsésnek e-mailben a tudnivalókat, ha du. 4-ig nem kaptok levelet, írjatok itt.
2894 1 202 Film Izé
Máln@: de gonosz vagy :P (legyen inkább 202 xD)
Schabee: legyen már inkább 201 komment a 200 olyan snassz XDXDXDXDXD
metaljesus: így utólag is köszönöm a jegyeket, rég röhögtünk ennyit egy filmen :D
Mind a 202 komment
Míg a jackpot el nem választ (What Happens in Vegas)

Újabb Izés premier előtti vetítés. 40 db jegy 20 embernek. Írd a kommentekbe, ha szeretnél jegyet.

A vetítés a a Mammut II-ben lesz, május 6. (kedd), 20 órakor.

Köszönjük a jelentkezőknek, sajnos csak 20 pár jegy van, a nyertesek abc sorrendben: anon, balu23, buceee, Dr.V., kamubekLaca, ketch, Lisa, metaljesus, MikeSylver, Niklett, Powaflips, Re-Peet, sajtoscsiga, sensei, Sissi, szamar001, Végtelen akarat girl, Vin Dieselke, wowbagger, Zsolt86.

Küldöm minden szerencsésnek e-mailben a tudnivalókat, ha du. 4-ig nem kaptok levelet, írjatok itt.
3165 3 202 Izé
Máln@: de gonosz vagy :P (legyen inkább 202 xD)
Schabee: legyen már inkább 201 komment a 200 olyan snassz XDXDXDXDXD
metaljesus: így utólag is köszönöm a jegyeket, rég röhögtünk ennyit egy filmen :D
Mind a 202 komment
A manga (漫画) a képregény japán nyelvű általános elnevezése, Japánon kívül a japán mangák jellemző stílusában készített képregényekre használják, szűkebben csak a Japánban készültekre.

A klasszikus japán ukiyo-e festészet és a nyugati művészeti hatások találkozásából fokozatosan jött létre, míg mostani jellege kialakult, s a köztudatban – főképp Japán határain kívül – összeforrt a japán popkultúrával.

Ennek örömére a mangattack.hu szerkesztősége felajánlott pár könyvet a témakörben.

A megszerzéséhez csak a következő három kérdésre kell a megfelelő választ elküldenetek a jatek@ize.hu címre:
1. Milyen címmel jelent meg a Pirontan című eromanga/hentai szerzőjének, Hiroki Otsukának másik mangasorozata Magyarországon?
2. Hány eromangát/hentait jelentetett meg eddig összesen Magyarországon a Mangattack?
3. Hány új mangát jelentet meg az április 19-20-án a Petőfi csarnokban rendezendő SakuraCon alkalmából a Mangattack?
Azon helyes válaszok közül fogunk sorsolni, amik vasárnap 23 óra 59 perc 59 másodperc előtt érkeznek be.

Ui: a képre kattintva sok segítséget kaphattok a válaszokhoz ám!
8629 3 22 Izé
rezlavor: masodperceken belul unnepelyes keritesek kozepette meghirdetem az eredmenyt.
Whitee: Mikor lesz eredményhírdetés? A múltkori mozijegyet amit nem használhattam fel, vígaszdíjként [...]
mun: bleach meg naruto.. hmhm hát a bleach még oké de azért van kielégítőbb, nem kicsit, nagyon ^^ [...]
Mind a 22 komment
Iqua BHS-603 - a világ első napelemes bluetooth headsetje. Teljesen feltöltve kb. 9 órán át beszélhetünk vele, míg a készenléti ideje 200 óra.
502 1 0 Tech Izé
Jégeső Kecskeméten!

(nekem már eszemben sem volt, hogy felkapjam a bukómat, míg a kis tragacsomat takargattam, bokáig a vízben. Durva volt!)
7000 0 6 Izé
Yapesz: Mi hólapáttal hordtuk ki a jeget az udvarunkból.
babapiskóta: Ez durva!!!! A kivitelezés nagyon aranyos! :)
mózesgizmó: nos képzeljétek el ezt másfél órán keresztül, erdőben a mecsek tetején hegynek föl, lefel [...]
Mind a 6 komment
Lichtenberg-féle ábrák

(elektromos porábrák) keletkeznek, ha a szigetelő lemezre, p. gyánta- v. ebonitlapra vezetőn át elektromosságot bocsátunk s a lapot azután korpafűmag-liszttel, kénvirággal, v. miniumporral behintjük. Ha alapra vezetett elektromosság pozitiv, a keletkező ábra csillagos szerkezetü, elágazó sugarakkal, mig a negativ elektromosság esetében kisebb területü, köralaku foltok keletkeznek. Lichtenberg, ki az ábrákat először észlelte, kis fémcsövet helyezett a gyántalapra s azon keresztül engedte az elektromos szikrát a lapra. Az ábra láthatósága onnan van, hogy a por, melyet a lapra hintünk, a rázás folytán elektromos lesz és a gyántalap azon részeire rakódik, melyek vele ellenkező elektromosságuka. A kénpor vászonzacskóból kizárva, negativ, a minium pozitiv elektromosságuvá lesz s ha a két anyag keverékét hintjük a lapra, sárga és vörös árnyalatu rajzok keletkeznek. A L.-féle ábrák előállítását Antolik Károly nagy tökéletességre vitte az által, hogy az egyik oldalon ónlemezzel bevont üveglapra két fémcsúcson át lejdai palackot sütött ki s a lapra azután kénminiumpor keverékét hintette. Gothard Jenő fotográfiai száraz lemezeken idézett elő igen szép rajzokat. (V. o. Természettudományi Közlöny 1882. és 1888-ik évfolyamát.) Az ábrák keletkezését a vezeték körüli levegő sajátságos mozgásából magyarázzák. (Pallas Nagylexikon)
5785 2 1 Izé
janO: enyit nincs szivem olvasni!