Naggyon eccerü a dolog....
Bármely folyékony szilárd állapotátmenetnél létrejöhet, csak nyugalmi helyzetben kell hűteni, egy fiszonylag nagy hűtési sebességgel, a kristalycsíra-képződéséhez változás kell két szemcse közt, mivel a nyugalmi helyzet miatt ez nem történik meg, mikor felrázzuk bekövetkezik a magképződés, ami az egész anyagot egyetlen nagy kristállyá alakítja...
Ez a legegyszerűbb formája az egykristály-gyártásnak...
Bróbáljátok ki:
Kb 1 dl víz, feloldasz benne annyi cukrot, amennyit csak tudsz, hideg vízben...
ha megvan forrald fel, tegyél bele még cukrot, nagyon sokat fel lehet igy oldani,
tedd ki a szabad levegőre, vagy csak simán a hűtőbe, várd meg még lehűl, ha nem piszkálod, a cukor nem fog kikristályosodni a pohár, vagy edény falára.
Mikor hideg, beleejteszpontosanegy kristálynyi cukrot, de ne többet, mert nem lesz jó, csak egyetlen kristály.
Így egy szinte üvegtiszta kristályt kapsz, ha tiszta volt a cukor, persze...
Bármely folyékony szilárd állapotátmenetnél létrejöhet, csak nyugalmi helyzetben kell hűteni, egy fiszonylag nagy hűtési sebességgel, a kristalycsíra-képződéséhez változás kell két szemcse közt, mivel a nyugalmi helyzet miatt ez nem történik meg, mikor felrázzuk bekövetkezik a magképződés, ami az egész anyagot egyetlen nagy kristállyá alakítja...
Ez a legegyszerűbb formája az egykristály-gyártásnak...
Bróbáljátok ki:
Kb 1 dl víz, feloldasz benne annyi cukrot, amennyit csak tudsz, hideg vízben...
ha megvan forrald fel, tegyél bele még cukrot, nagyon sokat fel lehet igy oldani,
tedd ki a szabad levegőre, vagy csak simán a hűtőbe, várd meg még lehűl, ha nem piszkálod, a cukor nem fog kikristályosodni a pohár, vagy edény falára.
Mikor hideg, beleejteszpontosanegy kristálynyi cukrot, de ne többet, mert nem lesz jó, csak egyetlen kristály.
Így egy szinte üvegtiszta kristályt kapsz, ha tiszta volt a cukor, persze...