Egy-két dologra reagálnék most már én is:
"egészen a középkorig nem volt szokás tejet inni mert a következmények borzalmasak voltak (hányás, rosszullét és halál)"
Talán azért, amit egy bizonyos Louis Pasteur a XIX. sz. végén igazolt, (és amit többek között Semmelweis is állított), hogy léteznek szemmel nem látható mikroorganizmusok. Nos, ezek gyakran a tejben is benne vannak.. És akkor itt szeretném megvédeni a többek által negatív kontextusban szerepeltetett pasztörizálást is (amit sokan a szűréssel összekevernek). Volt szerencsém fejőházban, fejőaknában gyakornokoskodni, munka után sokszor ittunk többen is a még nem hőkezelt tejből. Egy-két napon belül egyik társam vérhashoz hasonló tünetekkel került karanténba, én csak magas lázzal és streptococcus fertőzéssel küzdöttem pár hétig... Ugyanis, ha pl. masztitiszes (tőgygyulladásos) tehén tejét iszod hőkezelés (pasztőrözés) nélkül, barátságos kis baktériumokat adagolsz vele a szervezetednek.. talán ebbe haltak bele a középkorban is jó páran...
"Aki mégis tejet akar inni mindenáron az inkább a kecsketeje válassza, mert az anyatej után az a legegészségesebb!"
Most akkor legegészségesebb, vagy csak nem olyan káros, vagy legkevésbé káros? Merthogy többen bebizonyították itt már a közel 100 hozzászólásban és konkrétan a cikkben is, hogy nem egészséges a tejet szopós csecsemő koron túl fogyasztani... Ezenkívül kiemelném, hogy a "kecsketejet válassza". Előtte írtad: "A tehén nem neked szánja a tejét, ezért sem érdemes inni belőle!" Ezek után, ha a kecske sem nekem szánja, fölösleges ajánlgatni...
Minden (még az egyébként egészséges dolog is) méreg nagy mennyiségben, ez már lassan közhely és Paracelsus óta tudjuk.
"egészen a középkorig nem volt szokás tejet inni mert a következmények borzalmasak voltak (hányás, rosszullét és halál)"
Talán azért, amit egy bizonyos Louis Pasteur a XIX. sz. végén igazolt, (és amit többek között Semmelweis is állított), hogy léteznek szemmel nem látható mikroorganizmusok. Nos, ezek gyakran a tejben is benne vannak.. És akkor itt szeretném megvédeni a többek által negatív kontextusban szerepeltetett pasztörizálást is (amit sokan a szűréssel összekevernek). Volt szerencsém fejőházban, fejőaknában gyakornokoskodni, munka után sokszor ittunk többen is a még nem hőkezelt tejből. Egy-két napon belül egyik társam vérhashoz hasonló tünetekkel került karanténba, én csak magas lázzal és streptococcus fertőzéssel küzdöttem pár hétig... Ugyanis, ha pl. masztitiszes (tőgygyulladásos) tehén tejét iszod hőkezelés (pasztőrözés) nélkül, barátságos kis baktériumokat adagolsz vele a szervezetednek.. talán ebbe haltak bele a középkorban is jó páran...
"Aki mégis tejet akar inni mindenáron az inkább a kecsketeje válassza, mert az anyatej után az a legegészségesebb!"
Most akkor legegészségesebb, vagy csak nem olyan káros, vagy legkevésbé káros? Merthogy többen bebizonyították itt már a közel 100 hozzászólásban és konkrétan a cikkben is, hogy nem egészséges a tejet szopós csecsemő koron túl fogyasztani... Ezenkívül kiemelném, hogy a "kecsketejet válassza". Előtte írtad: "A tehén nem neked szánja a tejét, ezért sem érdemes inni belőle!" Ezek után, ha a kecske sem nekem szánja, fölösleges ajánlgatni...
Minden (még az egyébként egészséges dolog is) méreg nagy mennyiségben, ez már lassan közhely és Paracelsus óta tudjuk.