Jó-jó, ti nem így vágjátok a disznót... Biztos mert van az ehhez használt "pisztolyotok", vagy az EU komfort elektromos "villa". Lehet nekik nincs. Míg fiatalabb voltam, akkor még "itt lenn nálunk vidéken" nem volt ilyen. Igenis, kihúzni az ólból és nyakon szúrni, lefogni. Ez volt a szokás, itt nagyüzemben megy, nem érnek rá lefogni. De a disznó is ugyanígy elvérzett, csak lefogták. (Amikor még élt nagypapám testvére/2 méter magas, 150 kilós ember/, ő nem várt késre, megfogta a baltát, és bumm fejbe /persze nem élével/, mint ahogy a marhákat is csinálták, utána kivéreztetés.) Jött a "pisztoly", akkor tartották, bumm egy lövés, elfeküdt, kivéreztetés. Most az "elektromos villa", bumm a nyakába(vagy tarkó, vagy mar, vagy mi a neve), elfekszik, kivéreztetés. Mondhatjuk rá, hogy szolidárisabb, már amennyire lehet, de csak a technikai fejlődés miatt...
Ezt nem emberi fogyasztásra készítették... Aki látott már házi vágást, még ha csak csirkét is, az látja, hogy lehetetlen ebből fogyasztható (európai emberi mércével) ételt készíteni. Ilyen szempontból a pestiek bajban vannak (mármint szemtanú szempontból)... Hogy mc-is fasírt lesz, talán egy nagyvárosi amerikainak, aki tehenet is csak mesében látott, beadható...
Bár volt középiskolás töritanárom, aki mesélte, hogy még 90 környékén volt húsüzemben... Ott a májkrém kivételével a többi nyitott rendszerben ment át, a bemutatót tartó fazon mutogatta mit szoktak csinálni... Utána májkrémen kívül nagyüzemi húskészítményt nem evett, egészen addig, míg 2004ben megint elment húsüzembe és látta a különbséget... Szal a rémséges mendemondák a "régi korok szájhagyományai".
Bár az igaz, hogy még 2006ban voltam egy marhatelepen, ahol fejték a teheneket, ott láttam olyat, hogy szegény tehén egyik lábát húzta maga után, gyulladt volt a tőgye, fejés közben majd összeesett a fájdalomtól... Erre azt mondták azért nem gond, mert a tejet utána úgyis tisztítják, pasztörizálják stb, úgyhogy a gennyes, fertőzött tej is megtisztul... De akkor is... Bár még az este tejet ittam... :) Jelentem nemsokára rá bezárták a telepet.
Szóval végkövetkeztetésem: sose tudod mit eszel, de amíg úgy érzed finom vagy tetszik, addig edd, mert sosem tudhatod...
Ezt nem emberi fogyasztásra készítették... Aki látott már házi vágást, még ha csak csirkét is, az látja, hogy lehetetlen ebből fogyasztható (európai emberi mércével) ételt készíteni. Ilyen szempontból a pestiek bajban vannak (mármint szemtanú szempontból)... Hogy mc-is fasírt lesz, talán egy nagyvárosi amerikainak, aki tehenet is csak mesében látott, beadható...
Bár volt középiskolás töritanárom, aki mesélte, hogy még 90 környékén volt húsüzemben... Ott a májkrém kivételével a többi nyitott rendszerben ment át, a bemutatót tartó fazon mutogatta mit szoktak csinálni... Utána májkrémen kívül nagyüzemi húskészítményt nem evett, egészen addig, míg 2004ben megint elment húsüzembe és látta a különbséget... Szal a rémséges mendemondák a "régi korok szájhagyományai".
Bár az igaz, hogy még 2006ban voltam egy marhatelepen, ahol fejték a teheneket, ott láttam olyat, hogy szegény tehén egyik lábát húzta maga után, gyulladt volt a tőgye, fejés közben majd összeesett a fájdalomtól... Erre azt mondták azért nem gond, mert a tejet utána úgyis tisztítják, pasztörizálják stb, úgyhogy a gennyes, fertőzött tej is megtisztul... De akkor is... Bár még az este tejet ittam... :) Jelentem nemsokára rá bezárták a telepet.
Szóval végkövetkeztetésem: sose tudod mit eszel, de amíg úgy érzed finom vagy tetszik, addig edd, mert sosem tudhatod...