Ez így van. Mind a rövid-, mind a hosszútávú stressz befolyásolja a hús minőségét.
A két szélsőség:
A PSE (Pale Soft Exudative - sápadt, lágy, vizenyős) húst főleg a vágás előtti rövid idejű stressz okozza (szállítás,..)
A DFD (Dark Film Dry - sötét, morzsalékony, száraz) húst pedig a hosszú távú stressz (tartási körülmények,..)
Érdekes dolog még az ún. élve fűszerezés. A takarmány ugyanis kihat az állat bőrének színére, a tojássárgáját sötétebbé-világosabbá teheti... A fogyasztói igényeknek megfelelően lehet alakítani még élő állapotában a végterméket...
A két szélsőség:
A PSE (Pale Soft Exudative - sápadt, lágy, vizenyős) húst főleg a vágás előtti rövid idejű stressz okozza (szállítás,..)
A DFD (Dark Film Dry - sötét, morzsalékony, száraz) húst pedig a hosszú távú stressz (tartási körülmények,..)
Érdekes dolog még az ún. élve fűszerezés. A takarmány ugyanis kihat az állat bőrének színére, a tojássárgáját sötétebbé-világosabbá teheti... A fogyasztói igényeknek megfelelően lehet alakítani még élő állapotában a végterméket...