igazából az a gáz, ha valaki nem akarja látni a folyamatot. lehet sajnálni a táplálkozásunkra nevelt állatokat, de a valóság az, hogy ha nem akarnánk megenni őket, akkor ezek az állatok nem lennének. márpedig bármilyen lét jobb a nem létnél. az ember egy olyan állatfajta, ami mindent kipusztít maga körül amiből nem tud hasznot húzni, így ezeknek az állatoknak írmagja sem maradna, egyszerűen kihalnának. jó példa erre a mangalica. egész pontosan 400 egyedből kellett a fajtát újra tenyésztési állapotba hozni, ami kb az utolsó pillanat volt és az is csak azért, mert a spanyoloknak valami nosztalgia kaja miatt gusztusa támadt rá. ha ez nem lett volna, ez a fajta már nem létezne. abban is biztos vagyok, hogy lehetne találni olyan fajtákat, amik már hasonló ok miatt egyáltalán nem léteznek. ugyanez igaz a vadállományunkra is. ha nem akarnánk megenni őket, akkor dúvadként irtva lennének(legyen bármilyen állatvédő szabályozás) és a végén maradna pár csökött egyed az állatkertekben, amik idővel eltűnnének.
persze kétségtelen időnként vannak olyan körülmények nagyüzemi tartásban, ami már állatkínzásnak minősül, de azért ezek elég ritkák és legtöbbször még ami a laikus szemlélőnek borzalmasnak tűnik, az sem annyira borzalmas a valóságban. el kell tudni fogadni, hogy állattenyésztéssel többnyire szakemberek foglalkoznak, akiknek nem célja az állatkínzás. igen, kirívó eseteket meg kell torolni keményen, de a ló másik oldalára sem kell átesni és hülyeségeket kitalálni olyanoknak, akik valamennyire azért jobban értenek a témához.
a tehén amúgy nem a legjobb példa. csak a bikákat szokták fiatal korban levágni, hústermelésre nem a legjobb üzlet, ellenben a sokszázezer forintot érő tehenekre vigyáznak, mert szeretnék, ha tejtermeléssel behoznák az árukat. jártam már néhány tehenészeti telepen és általában elmondható, hogy az ott dolgozók szeretik az állatokat és foglalkoznak is velük. aki meg nem, az egész biztosan nem megy ilyen helyre. nem a legjobb meló és a dizsiben sem a legjobb belépő, hogy még a bőrödnek is tehénszaga van.
a krumpli sem szeret elrohadni a ládában, csak az csöndben szenved.
persze kétségtelen időnként vannak olyan körülmények nagyüzemi tartásban, ami már állatkínzásnak minősül, de azért ezek elég ritkák és legtöbbször még ami a laikus szemlélőnek borzalmasnak tűnik, az sem annyira borzalmas a valóságban. el kell tudni fogadni, hogy állattenyésztéssel többnyire szakemberek foglalkoznak, akiknek nem célja az állatkínzás. igen, kirívó eseteket meg kell torolni keményen, de a ló másik oldalára sem kell átesni és hülyeségeket kitalálni olyanoknak, akik valamennyire azért jobban értenek a témához.
a tehén amúgy nem a legjobb példa. csak a bikákat szokták fiatal korban levágni, hústermelésre nem a legjobb üzlet, ellenben a sokszázezer forintot érő tehenekre vigyáznak, mert szeretnék, ha tejtermeléssel behoznák az árukat. jártam már néhány tehenészeti telepen és általában elmondható, hogy az ott dolgozók szeretik az állatokat és foglalkoznak is velük. aki meg nem, az egész biztosan nem megy ilyen helyre. nem a legjobb meló és a dizsiben sem a legjobb belépő, hogy még a bőrödnek is tehénszaga van.
a krumpli sem szeret elrohadni a ládában, csak az csöndben szenved.