Nagyon jó a "Csodatévő ivóvizek" c. cikk az augusztusi IPM-ben, érdemes elolvasni. Pár részletet közlök belőle:
A különleges sajátságokra és anomáliákra már régen megnyugtató magyarázatok születtek, mindez azonban a mai napig nem akadályozza meg azoknak a mítoszoknak a terjedését, amelyek szerint különleges kezelések eredményeként a víz univerzális tulajdonságú csodaszerré varázsolható. Gyaníthatóan ezeknek a mítoszoknak a fennmaradásában legtöbbször a jóhiszeműségből és a tudatlanságból hasznot húzó sarlatánok üzleti érdekei játsszák a legfontosabb szerepet.
Könnyen belátható ugyanis, hogy a Magyarország településeinek nagy részén hozzáférhető, köbméterenként 250-300 Ft-ba kerülő, jó minőségű csapvíz jóval kevesebb profitot hoz, mint a több százszoros áron eladott csodavizek, amelyeknek azonban semmiféle tudományosan bizonyít ható élettani hatásuk nincs. Szerencsésebb esetben! Mert előfordulhat az is, hogy ezeknek a különleges italoknak a fogyasztása összességében egészségkárosító hatású.
(A szerzőről: Dr. Fábián István vegyész, tanszékvezető egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem rektora. Több mint két évtizede foglalkozik a környezeti kémiában, fertőtlenítési technológiákban, nagy hatékonyságú oxidációs eljárásokban, valamint ivóvíz- és szennyvízkezelésben jelentőséggel bíró redoxireakciók mechanizmuskutatásával.)
A különleges sajátságokra és anomáliákra már régen megnyugtató magyarázatok születtek, mindez azonban a mai napig nem akadályozza meg azoknak a mítoszoknak a terjedését, amelyek szerint különleges kezelések eredményeként a víz univerzális tulajdonságú csodaszerré varázsolható. Gyaníthatóan ezeknek a mítoszoknak a fennmaradásában legtöbbször a jóhiszeműségből és a tudatlanságból hasznot húzó sarlatánok üzleti érdekei játsszák a legfontosabb szerepet.
Könnyen belátható ugyanis, hogy a Magyarország településeinek nagy részén hozzáférhető, köbméterenként 250-300 Ft-ba kerülő, jó minőségű csapvíz jóval kevesebb profitot hoz, mint a több százszoros áron eladott csodavizek, amelyeknek azonban semmiféle tudományosan bizonyít ható élettani hatásuk nincs. Szerencsésebb esetben! Mert előfordulhat az is, hogy ezeknek a különleges italoknak a fogyasztása összességében egészségkárosító hatású.
(A szerzőről: Dr. Fábián István vegyész, tanszékvezető egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem rektora. Több mint két évtizede foglalkozik a környezeti kémiában, fertőtlenítési technológiákban, nagy hatékonyságú oxidációs eljárásokban, valamint ivóvíz- és szennyvízkezelésben jelentőséggel bíró redoxireakciók mechanizmuskutatásával.)