Persze. :) (Nem értem, miért hiszi az emberek nagy része, hogy azért, mert húst IS eszünk, ragadozók vagyunk...a dögbogár vagy a gólya is állati eredetű táplálékot eszik, mégsem ragadozó...).
A 114-es kommentemben már utaltam rá, hogy a fegyverkészítés miért nem egyenlő a ragadozói mivolttal.
Az meg, hogy biológiailag nem ragadozók vagyunk, nagyon egyszerűen belátható. Sem a fogazatunk, sem az emésztőrendszerünk nem kizárólag húsevésre specializálódott (nem is kizárólag növényevésre, ha már itt tartunk, de ez másik kérdés...). Az ember széles körű elterjedését épp a kevéssé speciális, kevéssé "válogatós" táplálékpreferencia segítette. Mindenevő főemlősök vagyunk, azok is voltunk mindig is. Mint ilyenek, főleg gumókat, gyümölcsöket és egyéb terméseket, gombát, tojást, ritkán (!) egy-egy elfogott madarat, halat, kisebb emlőst, és igen, ragadozók által hátrahagyott döghúst, csontvelőt ennénk normálisan. Őseink az állati fehérje szükségletüket általában NEM színhússal fedezték... :) Eredeti élőhelyünkön, a természetes környezetünkben, a civilizációs vívmányaink nélkül ez lenne az étrendünk (ha tetszik egyeseknek, ha nem...), és inkább zsákmányállatként funkcionálnánk...
Egyébként ez az esztelen húszabálás, ami mostanában divat csak az utóbbi évtizedekben terjedt el. (Látszanak is az egészségügyi következményei...) Ha valaki megpróbálna csak húst enni, rövid úton hiánybetegségei lennének, és meghalna. Normál esetben bőven elég lenne kb. hetente egyszer húst fogyasztanunk - mint tették azt elődeink évszázadokon, évezredeken keresztül...
A 114-es kommentemben már utaltam rá, hogy a fegyverkészítés miért nem egyenlő a ragadozói mivolttal.
Az meg, hogy biológiailag nem ragadozók vagyunk, nagyon egyszerűen belátható. Sem a fogazatunk, sem az emésztőrendszerünk nem kizárólag húsevésre specializálódott (nem is kizárólag növényevésre, ha már itt tartunk, de ez másik kérdés...). Az ember széles körű elterjedését épp a kevéssé speciális, kevéssé "válogatós" táplálékpreferencia segítette. Mindenevő főemlősök vagyunk, azok is voltunk mindig is. Mint ilyenek, főleg gumókat, gyümölcsöket és egyéb terméseket, gombát, tojást, ritkán (!) egy-egy elfogott madarat, halat, kisebb emlőst, és igen, ragadozók által hátrahagyott döghúst, csontvelőt ennénk normálisan. Őseink az állati fehérje szükségletüket általában NEM színhússal fedezték... :) Eredeti élőhelyünkön, a természetes környezetünkben, a civilizációs vívmányaink nélkül ez lenne az étrendünk (ha tetszik egyeseknek, ha nem...), és inkább zsákmányállatként funkcionálnánk...
Egyébként ez az esztelen húszabálás, ami mostanában divat csak az utóbbi évtizedekben terjedt el. (Látszanak is az egészségügyi következményei...) Ha valaki megpróbálna csak húst enni, rövid úton hiánybetegségei lennének, és meghalna. Normál esetben bőven elég lenne kb. hetente egyszer húst fogyasztanunk - mint tették azt elődeink évszázadokon, évezredeken keresztül...