Oké. :)
A konzerveket felejtsd el. Nehéz és szemetet csinál, amit megint csak cipelned kell. Felesleges. Tekintve, hogy egy hétig nem mész civilizáció közelébe, feltételezem, főzőfelszerelés, sátor, hálózsák, esetleg hegymászókötél, stb. is lesz nálad...és ezt vinned is kell magaddal. Úgy érdemes a cuccot összeállítani, hogy a testsúlyod felénél ne legyen nehezebb, azzal még kényelmesen lehet hegyet mászni, túrázni (már feltételezve, hogy testsúlyfelesleget nem kell cipelned, mert az olyan, mintha a hátizsákban lenne plusz motyó...ezt bele kell kalkulálni :)).
Másik: azt figyeltem meg, hogy ha nagyobb fizikai megterhelésnek vagyunk folyamatosan kitéve, pláne ritkább levegőn, akkor egy idő után nem kívánunk annyit enni, pláne nem zsíros ételeket.
Szerintem amit érdemes vinni éléskamrának:
Kenyér (0,25 kg/fő/1-2 nap), téliszalámi vagy szárazkolbász, kis kiszerelésű májpástétomok, kis fejű hagyma (hogy ne legyen belőlük maradék, amit rakosgatni kell), első pár napra paprika is mehet, müzliszeletek, szárított zöldség (vadon talált gombából főzött levest pl. fel lehet vele dobni, de fűszerezve magában is jó), száraz keksz, csokiszeletek vagy Nutella (túrázásnál a legjobb, könnyen emészthető energiaforrás), szőlőcukor, mazsola. Ezt folyamatosan lehet rágcsálni nap közben, ha megéhezel, illetve tea mellé jó reggelinek. Este, főétkezésnek zacskós levest érdemes vinni (vannak egész jók), illetve előfőzött (zacskós) rizst, vagy tésztát, ami gyorsan kifő - ezt meg lehet bolondítani szintén zacskós (por) kiszerelésű ragu- vagy pörköltalapokkal, esetleg tálcás (műanyag dobozos) egytálételt lehet vinni, amit csak fel kell melegíteni. A lényeg az, hogy lehetőleg szárított, porított kiszerelésű legyen minél több dolog, mert az melegben is eláll, illetve így nem kelljen felesleges súlyt cipelni.
Van, aki töpörtyűt, szalonnát is visz. Az is eláll, de zsíros étellel a gyomorban nehéz túrázni.
Ezen kívül nem árt, ha van nálad C-vitamin tabletta (2 naponta érdemes bevenni egy 50-100 mg-osat), és kalciumos pezsgőtabletta is (izomgörcs, kifáradás, enyhe allergiás reakciók esetére). Persze legyen nálad só, esetleg kevés fűszerkeverék a ratyibb kaják felturbózásához.
Ha olyan helyre mész, érdemes dézsmálni a vadon termő gyümölcsöket: áfonyát, málnát, szamócát... :) Mi volt, hogy azzal laktunk jól (de persze erre nem szabad építeni).
Fontos: Azt előre meg kell tervezni, hogy legalább 2 naponta érintsetek valamilyen vízlelőhelyet (ami valóban forrás, nem csak a térkép szerint az...). De a biztonság kedvéért 2 napi ivóvizet (kb. 4 liter) mindig vigyetek magatokkal a legutóbbi vízlelőhelyről.
A konzerveket felejtsd el. Nehéz és szemetet csinál, amit megint csak cipelned kell. Felesleges. Tekintve, hogy egy hétig nem mész civilizáció közelébe, feltételezem, főzőfelszerelés, sátor, hálózsák, esetleg hegymászókötél, stb. is lesz nálad...és ezt vinned is kell magaddal. Úgy érdemes a cuccot összeállítani, hogy a testsúlyod felénél ne legyen nehezebb, azzal még kényelmesen lehet hegyet mászni, túrázni (már feltételezve, hogy testsúlyfelesleget nem kell cipelned, mert az olyan, mintha a hátizsákban lenne plusz motyó...ezt bele kell kalkulálni :)).
Másik: azt figyeltem meg, hogy ha nagyobb fizikai megterhelésnek vagyunk folyamatosan kitéve, pláne ritkább levegőn, akkor egy idő után nem kívánunk annyit enni, pláne nem zsíros ételeket.
Szerintem amit érdemes vinni éléskamrának:
Kenyér (0,25 kg/fő/1-2 nap), téliszalámi vagy szárazkolbász, kis kiszerelésű májpástétomok, kis fejű hagyma (hogy ne legyen belőlük maradék, amit rakosgatni kell), első pár napra paprika is mehet, müzliszeletek, szárított zöldség (vadon talált gombából főzött levest pl. fel lehet vele dobni, de fűszerezve magában is jó), száraz keksz, csokiszeletek vagy Nutella (túrázásnál a legjobb, könnyen emészthető energiaforrás), szőlőcukor, mazsola. Ezt folyamatosan lehet rágcsálni nap közben, ha megéhezel, illetve tea mellé jó reggelinek. Este, főétkezésnek zacskós levest érdemes vinni (vannak egész jók), illetve előfőzött (zacskós) rizst, vagy tésztát, ami gyorsan kifő - ezt meg lehet bolondítani szintén zacskós (por) kiszerelésű ragu- vagy pörköltalapokkal, esetleg tálcás (műanyag dobozos) egytálételt lehet vinni, amit csak fel kell melegíteni. A lényeg az, hogy lehetőleg szárított, porított kiszerelésű legyen minél több dolog, mert az melegben is eláll, illetve így nem kelljen felesleges súlyt cipelni.
Van, aki töpörtyűt, szalonnát is visz. Az is eláll, de zsíros étellel a gyomorban nehéz túrázni.
Ezen kívül nem árt, ha van nálad C-vitamin tabletta (2 naponta érdemes bevenni egy 50-100 mg-osat), és kalciumos pezsgőtabletta is (izomgörcs, kifáradás, enyhe allergiás reakciók esetére). Persze legyen nálad só, esetleg kevés fűszerkeverék a ratyibb kaják felturbózásához.
Ha olyan helyre mész, érdemes dézsmálni a vadon termő gyümölcsöket: áfonyát, málnát, szamócát... :) Mi volt, hogy azzal laktunk jól (de persze erre nem szabad építeni).
Fontos: Azt előre meg kell tervezni, hogy legalább 2 naponta érintsetek valamilyen vízlelőhelyet (ami valóban forrás, nem csak a térkép szerint az...). De a biztonság kedvéért 2 napi ivóvizet (kb. 4 liter) mindig vigyetek magatokkal a legutóbbi vízlelőhelyről.