Kifogyunk a csokiból - 20 év múlva a csokoládé rendkívüli luxuscikké válhat. Készítéséhez ugyanis kakaó kell, amelynek termesztése egyre csökken a világban, és jelenleg több csokoládét eszünk, mint amennyi kakaót termesztenek.
A csoki árrobbanásának több oka is van: a földművelők minden országban nagy mennyiségű kakaót termesztenek, de a kormányok nem ösztönzik őket a fák újraültetésére, ami nagyon sok munkát igényel, ezért hamarosan kipusztulnak a még termő növények. Ennek következtében a farmerek új termőterületet keresnek az ültetvénynek, így akár öt évet is várnak a következő betakarításra.
Problémát okoz Afrika társadalmi és szociális visszamaradottsága is, ugyanis a kakaóültetvényeken dolgozók gyerekeinek várható élettartama csak 55 év, ennek következtében a városokban próbálnak boldogulni, így nem marad földeket megmunkáló ember. Még rosszabbá teszi a helyzetet, hogy az afrikai kakaó termőföldeket nagyon kimerítették.
"A másik kihívás, hogy a kakaónak versenyeznie kell a mezőgazdasági területekért olyan árucikkekkel, mint például a pálmaolaj, amelyet növekvő mértékben igényelnek a bioüzemanyag miatt" - magyarázza Thomas Dietsch, a Földfigyelő Szervezet vezető kutatója. "Nehéz elképzelni a világot csokoládé nélkül, de talán itt az ideje, hogy az olcsó csokik eltűnjenek."
Problémát okoz Afrika társadalmi és szociális visszamaradottsága is, ugyanis a kakaóültetvényeken dolgozók gyerekeinek várható élettartama csak 55 év, ennek következtében a városokban próbálnak boldogulni, így nem marad földeket megmunkáló ember. Még rosszabbá teszi a helyzetet, hogy az afrikai kakaó termőföldeket nagyon kimerítették.
"A másik kihívás, hogy a kakaónak versenyeznie kell a mezőgazdasági területekért olyan árucikkekkel, mint például a pálmaolaj, amelyet növekvő mértékben igényelnek a bioüzemanyag miatt" - magyarázza Thomas Dietsch, a Földfigyelő Szervezet vezető kutatója. "Nehéz elképzelni a világot csokoládé nélkül, de talán itt az ideje, hogy az olcsó csokik eltűnjenek."
http://www.deluxe.hu/draga-csokolade/20101112