Nyugi, átlagos ember kezébe soha nem fog kerülni a génmódosítás, génsebészet, biotechnológia (illetve ha kerül is, ennek semmilyen káros következménye nem lesz). :) Ez olyan, mintha átlagos ember kezébe akarnád adni egy harci repülő megtervezését. Ha nem ért hozzá, hiába vannak ott előtte az alkatrészek, nyersanyagok, egy roncshalmazt tud csak összehozni, de soha nem fog felszállni, az hétszentség. :) Pont ilyen a génmanipuláció is: nem úgy működik, hogy összelögybölünk oldatokat a laborban, aztán valami biztos lesz belőle, legfeljebb eggyel több feje lesz a kelleténél, és fémet eszik...ha nem értesz hozzá, SEMMI nem lesz belőle. :)
Nem tudom, miért hiszik azt az emberek, hogy a génmanipuláció olyan dolog, amit bárki meg tud csinálni, ha titokzatos oldatokat összeönt egy kémcsőben... Az angol neve ennek a dolognak genetic engineering. Nem véletlenül. Mérnök sem válik senkiből automatikusan attól, hogy van egy vonalzója...
Aki viszont hivatástudattal ezen dolgozik (másként meg nem lehet), abban hidd el, van annyi felelősségtudat, hogy átgondolja, mit csinál. Arról nem is beszélve, hogy ha ezt mégsem teszi meg, a legnagyobb örömmel megteszik helyette a tudományos élet egyéb szereplői, a többi tudós, akiknek az az egyik feladata, hogy minden új eredményt ízekre szedjenek, és a legkritikusabb analízisnek vessenek alá.
Az, hogy a laborból kikerülő "termékeknek" milyen sorsa lesz, na, az viszont nem csak a tudósokon (sőt, elsősorban nem rajtuk) múlik. Jó hír, hogy ez viszont a közembereken is múlik. Pl. ha senki nem hajlandó génmódosított kukoricát, szóját enni (bár most is eszi mindenki, ne legyenek illúzióitok... :)), akkor én hiába csinálok ilyet a laborban. :)
Nem tudom, miért hiszik azt az emberek, hogy a génmanipuláció olyan dolog, amit bárki meg tud csinálni, ha titokzatos oldatokat összeönt egy kémcsőben... Az angol neve ennek a dolognak genetic engineering. Nem véletlenül. Mérnök sem válik senkiből automatikusan attól, hogy van egy vonalzója...
Aki viszont hivatástudattal ezen dolgozik (másként meg nem lehet), abban hidd el, van annyi felelősségtudat, hogy átgondolja, mit csinál. Arról nem is beszélve, hogy ha ezt mégsem teszi meg, a legnagyobb örömmel megteszik helyette a tudományos élet egyéb szereplői, a többi tudós, akiknek az az egyik feladata, hogy minden új eredményt ízekre szedjenek, és a legkritikusabb analízisnek vessenek alá.
Az, hogy a laborból kikerülő "termékeknek" milyen sorsa lesz, na, az viszont nem csak a tudósokon (sőt, elsősorban nem rajtuk) múlik. Jó hír, hogy ez viszont a közembereken is múlik. Pl. ha senki nem hajlandó génmódosított kukoricát, szóját enni (bár most is eszi mindenki, ne legyenek illúzióitok... :)), akkor én hiába csinálok ilyet a laborban. :)