Néha igen, néha nem... füstölt hús példája: folyékony "füstöt" injektálnak tűk százaival a húsba, és kálium-nitrittel meg hasonló csudaszerekkel adják meg az ízét, holott egyedül a nátrium-kloridra volna szükség... Ebből lesz a nemtommi, ami hőkezeléssel, mindennel együtt is pár perc alatt kész a gyárban. Meglátom, és nem veszem meg, hiába olcsó, mert tudom, hogy ízes, de nem jó ízű, elérett gumi állagú karaktertelen izét kapok. Egységnyi kenyérhez meg lehet belőle enni (mondjuk) 1kg-ot.
Rendes füstön füstölt hús (ha meleg füstölésű, még akkor is), amit hagyományos NaCl-dal dolgoztak tartóssá százszor finomabb, ízesebb. Ugyanannyi kenyér behúz belőle olyan fél kilót...
A különbség? Egységnyi húsból hány kiló terméket lehet előállítani. A másik nagy különbség az elkészülés ideje: nem mindegy, hogy néhány percig tart keresztülhaladnia a gépsoron a húsnak, vagy esetleg több hétig... ha tovább tart keresztülhaladnia, akkor ugyanakkora produktivitáshoz arányosan több húsnak kell a gyártósorban lennie, több gép, több emberi munka, nagyobb csarnokok, kevesebb haszon.
Rendes füstön füstölt hús (ha meleg füstölésű, még akkor is), amit hagyományos NaCl-dal dolgoztak tartóssá százszor finomabb, ízesebb. Ugyanannyi kenyér behúz belőle olyan fél kilót...
A különbség? Egységnyi húsból hány kiló terméket lehet előállítani. A másik nagy különbség az elkészülés ideje: nem mindegy, hogy néhány percig tart keresztülhaladnia a gépsoron a húsnak, vagy esetleg több hétig... ha tovább tart keresztülhaladnia, akkor ugyanakkora produktivitáshoz arányosan több húsnak kell a gyártósorban lennie, több gép, több emberi munka, nagyobb csarnokok, kevesebb haszon.
érdekesség:
http://www.nana.hu/szolgaltatasokslidegaleria/?gid=a-tiz-legdurvabb-elelmiszeradalek-11228
...az ötös oldalt én még kiegészíteném azzal, hogy a sellak a lakktetű váladéka. Nyami.
További sikeres táplálkozást! :)