Azért szép-szép ez az ökoszisztéma-alapú gazdálkodás, csak az a büdös nagy helyzet, hogy ennyi embert nem fog eltartani... Mondjuk Európában még be lehet vezetni, de azért, mert így is túltermelünk, szóval nincs túl nagy következménye, ha kicsit lefaragunk belőle a környezettudatosság kedvéért.
Akinek tetszik ez a romantikus elképzelés, az viszont gondolkodjon el egy pillanatig azon is, hogy mi lenne, ha tényleg minden városlakó ember kiáramlana a "vadonba", hogy 10-100 négyzetméteres lakás helyett több hektáron éljen és magának termelje az élelmét...vagy minden földművelő fogná magát, és így akarná előteremteni a piacra szánt termékeit. Erre ugyanis nem lenne elég a jelenleg művelésbe vont termőterület... Ezzel még több, eddig többé-kevésbé érintetlen rész válna ember által erősen zavarttá. Persze nyilván mindenki szeretne egy ilyen szép helyen, nyugiban élni, de aki valóban szereti a természetet, az nem kíván neki ilyet. Ne legyenek senkinek illúziói, a természetes társulásokat és azok fajgazdagságát egy szuper-szuper-szuperöko farmon sem lehet úgy fenntartani, mintha békén hagyták volna az egészet - igen, más területek feláldozása árán, de összességében így lehet minimalizálni az emberi zavarást...
Egyébként az sem feltétlenül igaz, hogy ez a módszer kevésbé energiaigényes (csak nem fosszilis tüzelőanyagot használnak hozzá, hanem emberi / állati erőt - de azt is meg kell fizetni / fenn kell tartani), mert így sokkal nagyobb területről kell begyűjteni az élelmet. A film amúgy nem véletlenül elsősorban az állattenyésztésről, a legelők rekultiválásáról szól, a növénytermesztés "megreformálását" igazából kevéssé érinti...(hacsak nem állunk át nepáli málna és hársfavirág saláta evésére).
Félreértés ne essék, nem azt mondom, hogy ahogy most csináljuk a dolgokat, az jó. A megoldás viszont sokkal inkább az lenne, ha ésszerűsítenénk a termelést és a keresletet, és a mennyiség helyett a minőséget részesítenénk előnyben mindkét fronton. Ehhez viszont sajnos elengedhetetlen, hogy az emberek a saját, sokszor túlzó igényeikből is lefaragjanak (pl. napi többszöri húszabálás, friss zöldség evése télen is, a világ másik feléről származó, egzotikus gyümölcsök evése, stb.). Nyilván a kistermelőknek és bizonyos esetekben a nagyüzemi termelésben is érdemes felhasználni pl. a permakultúra elveit, de önmagában ez sem világmegváltó megoldás.
Azért szép-szép ez az ökoszisztéma-alapú gazdálkodás, csak az a büdös nagy helyzet, hogy ennyi embert nem fog eltartani... Mondjuk Európában még be lehet vezetni, de azért, mert így is túltermelünk, szóval nincs túl nagy következménye, ha kicsit lefaragunk belőle a környezettudatosság kedvéért.
Akinek tetszik ez a romantikus elképzelés, az viszont gondolkodjon el egy pillanatig azon is, hogy mi lenne, ha tényleg minden városlakó ember kiáramlana a "vadonba", hogy 10-100 négyzetméteres lakás helyett több hektáron éljen és magának termelje az élelmét...vagy minden földművelő fogná magát, és így akarná előteremteni a piacra szánt termékeit. Erre ugyanis nem lenne elég a jelenleg művelésbe vont termőterület... Ezzel még több, eddig többé-kevésbé érintetlen rész válna ember által erősen zavarttá. Persze nyilván mindenki szeretne egy ilyen szép helyen, nyugiban élni, de aki valóban szereti a természetet, az nem kíván neki ilyet. Ne legyenek senkinek illúziói, a természetes társulásokat és azok fajgazdagságát egy szuper-szuper-szuperöko farmon sem lehet úgy fenntartani, mintha békén hagyták volna az egészet - igen, más területek feláldozása árán, de összességében így lehet minimalizálni az emberi zavarást...
Egyébként az sem feltétlenül igaz, hogy ez a módszer kevésbé energiaigényes (csak nem fosszilis tüzelőanyagot használnak hozzá, hanem emberi / állati erőt - de azt is meg kell fizetni / fenn kell tartani), mert így sokkal nagyobb területről kell begyűjteni az élelmet. A film amúgy nem véletlenül elsősorban az állattenyésztésről, a legelők rekultiválásáról szól, a növénytermesztés "megreformálását" igazából kevéssé érinti...(hacsak nem állunk át nepáli málna és hársfavirág saláta evésére).
Félreértés ne essék, nem azt mondom, hogy ahogy most csináljuk a dolgokat, az jó. A megoldás viszont sokkal inkább az lenne, ha ésszerűsítenénk a termelést és a keresletet, és a mennyiség helyett a minőséget részesítenénk előnyben mindkét fronton. Ehhez viszont sajnos elengedhetetlen, hogy az emberek a saját, sokszor túlzó igényeikből is lefaragjanak (pl. napi többszöri húszabálás, friss zöldség evése télen is, a világ másik feléről származó, egzotikus gyümölcsök evése, stb.). Nyilván a kistermelőknek és bizonyos esetekben a nagyüzemi termelésben is érdemes felhasználni pl. a permakultúra elveit, de önmagában ez sem világmegváltó megoldás.