Nos, én a magam részéről bő három éve vagyok gyakorló vegetáriánus***, és hát köszönöm, tök jól vagyok. Régóta mocorgott már bennem az elhatározás, de végül éppen egy izé.hu-s poszt indított el ténylegesen ezen az úton:
Tehát elsősorban ideológiai okokból lettem "kvázi" vegetáriánus***: sajnálom az állatokat. Az hogy "kvázi" az annyit tesz, hogy időnként (kb. havi egy alkalommal) eszek húst is, de csak és kizárólag megbízható házi tartásból származót, csekély mennyiségben. Azaz pontosan tudom, hogy azoknak az állatoknak a levágásáig vidám életük volt, az ipari tartásban senyvedőkkel ellentétben. A gazdákat személyesen is ismerem. A higiéniás körülmények között tátongó szakadékról pedig inkább nem is beszélnék, nézzétek meg a videót, illetve (ha még nem láttatok ilyet), nézzetek meg egy rendben tartott kis családi gazdaságot!
Senkit sem akarok meggyőzni, hogy én tudom a tutit. A párom is eszik húst, igaz ahogy együtt felfedeztük a hús nélküli konyha varázsát, azóta Ő is csak maximum heti egy alkalommal (teljesen saját elhatározásból). Azt viszont bátran kijelenthetem, hogy különösebb zökkenő nélkül át lehet térni erre az életformára, szerintem a lényeg csak annyi, hogy ez egyéni döntés legyen, és ne valamilyen külső kényszer hatása. Meg ne csak úgy vaktában kezdjen bele az ember, hanem előtte egy picit olvasson utána.
Ja, és megkísérelnék eloszlatni egy súlyos tévhitet a vegasággal kapcsolatban: itt is említették már többen is, hogy hús fogyasztás nélkül némely aminosavból nem lehet bevinni a szervezet számára szükséges mennyiséget. Nos, ez egészen egyszerűen nem igaz. Az tény és való, hogy picit nehezebb a dolog, ugyanis míg a húsok egy része szinte minden szükséges aminosavat egyszerre tartalmaz, addig a növények között ilyen nem létezik. De pl. a bab + rizs kombináció máris fedez szinte mindent, de nagyon jó szója is (ha találsz még olyat, ami nem génmódosított). De nem is megyek bele mélyebben, a lényeg, hogy ma már precíz, pontos táblázatok érhetőek el, hogy mi miből mennyit tartalmaz, ami alapján akár egy tizenéves kamasz is kényelmesen össze tudja állítani a saját étrendjét úgy, hogy azt ne kísérjék majd különféle hiánybetegségek. Van egy 40 év körüli ismerősöm, aki a legszigorúbb értelemben véve vega, több mint tíz éve. Tehát nem hogy húst nem eszik, semmiféle állati eredetű ételt nem vesz magához (pl. méz, tejtermékek, tojás, stb.). Nos, a véreredményéről a háziorvosa kért egy másolatot, hogy azt mutogathassa a kétkedőknek: ő ugyanis a tökéletes vérkép iskolapéldájával rendelkezik hosszú-hosszú évek óta. És persze alapvetően is egy energikus, kiegyensúlyozott, egészséges felnőtt férfi. Csak annyi az egész, hogy nem eszik húst...
http://www.ize.hu/index.php?search=earthlings
Tehát elsősorban ideológiai okokból lettem "kvázi" vegetáriánus***: sajnálom az állatokat. Az hogy "kvázi" az annyit tesz, hogy időnként (kb. havi egy alkalommal) eszek húst is, de csak és kizárólag megbízható házi tartásból származót, csekély mennyiségben. Azaz pontosan tudom, hogy azoknak az állatoknak a levágásáig vidám életük volt, az ipari tartásban senyvedőkkel ellentétben. A gazdákat személyesen is ismerem. A higiéniás körülmények között tátongó szakadékról pedig inkább nem is beszélnék, nézzétek meg a videót, illetve (ha még nem láttatok ilyet), nézzetek meg egy rendben tartott kis családi gazdaságot!
Senkit sem akarok meggyőzni, hogy én tudom a tutit. A párom is eszik húst, igaz ahogy együtt felfedeztük a hús nélküli konyha varázsát, azóta Ő is csak maximum heti egy alkalommal (teljesen saját elhatározásból). Azt viszont bátran kijelenthetem, hogy különösebb zökkenő nélkül át lehet térni erre az életformára, szerintem a lényeg csak annyi, hogy ez egyéni döntés legyen, és ne valamilyen külső kényszer hatása. Meg ne csak úgy vaktában kezdjen bele az ember, hanem előtte egy picit olvasson utána.
Ja, és megkísérelnék eloszlatni egy súlyos tévhitet a vegasággal kapcsolatban: itt is említették már többen is, hogy hús fogyasztás nélkül némely aminosavból nem lehet bevinni a szervezet számára szükséges mennyiséget. Nos, ez egészen egyszerűen nem igaz. Az tény és való, hogy picit nehezebb a dolog, ugyanis míg a húsok egy része szinte minden szükséges aminosavat egyszerre tartalmaz, addig a növények között ilyen nem létezik. De pl. a bab + rizs kombináció máris fedez szinte mindent, de nagyon jó szója is (ha találsz még olyat, ami nem génmódosított). De nem is megyek bele mélyebben, a lényeg, hogy ma már precíz, pontos táblázatok érhetőek el, hogy mi miből mennyit tartalmaz, ami alapján akár egy tizenéves kamasz is kényelmesen össze tudja állítani a saját étrendjét úgy, hogy azt ne kísérjék majd különféle hiánybetegségek. Van egy 40 év körüli ismerősöm, aki a legszigorúbb értelemben véve vega, több mint tíz éve. Tehát nem hogy húst nem eszik, semmiféle állati eredetű ételt nem vesz magához (pl. méz, tejtermékek, tojás, stb.). Nos, a véreredményéről a háziorvosa kért egy másolatot, hogy azt mutogathassa a kétkedőknek: ő ugyanis a tökéletes vérkép iskolapéldájával rendelkezik hosszú-hosszú évek óta. És persze alapvetően is egy energikus, kiegyensúlyozott, egészséges felnőtt férfi. Csak annyi az egész, hogy nem eszik húst...