Azt azért hozzátenném, hogy a világ élelmezési gondjait sajnos nem oldja meg az, ha mi kevesebbet eszünk, mert most sem az a gond, hogy ne tudnánk elég élelmet termelni, hanem hogy nem egyenletesen van elosztva, amit megtermelünk. A fejlett ipari országok viszont akkor sem fogják ingyen odaadni a feleslegüket a fejletlenebbeknek, ha náluk kevésbé fognak fogyni pl. a húsipari termékek, inkább átstrukturálják a termelést.
Igaz, hogy sok országban (pl. Brazília) tartanak pl. húsmarhát (amit kizárólag exportra szánnak) olyan területeken, ahol lehetne a helyi lakosságnak is élelmet termelni, de a fejletlen országok mezőgazdaságát inkább az olyan luxusfogyasztása szánt termények termesztése teszi tönkre (kávé, tea, kakaó, banán, kókusz, gyapot, stb.), amiket a mérsékelt égövben fekvő fejlett országok (egyenlőre) nem tudnak maguk előállítani, viszont kereslet bőven van rá. Ezzel a helyi, szűkebb pénztárcájú fogyasztók persze nem tudnak versenyezni, ezért nem is az ő igényeik lesznek kiszolgálva, a legjobb földeken az exportra szánt terményeket fogják termeszteni, amiből a hasznot természetesen szintén nem a helyiek, hanem a (sokszor épp egy fejlett országban élő) tulajdonos teszi zsebre.
Szóval aki a szegényebb országok lakosain akar segíteni, az lehetőleg ne fogyasszon ilyen luxuscikkeket, vagy ha teszi is, akkor fair trade terméket vegyen (remélve, hogy a mozgalom tényleg megvalósítja a célt, amit hirdet...).
Ha csak Magyarországban gondolkozunk, simán el tudnák látni a lakosságot a helyi kis- és középtermelők. Csak ehhez az kéne, hogy az emberek szemlélete változzon egy kissé, és a saját érdekükben is inkább ritkábban egyenek húst, de akkor jó minőségűt. Pénzben ugyanott lennének, egészségben viszont előrébb. (Könyörgöm, minek nekünk a távol-keletről behozni csirkét...?)
Azt azért hozzátenném, hogy a világ élelmezési gondjait sajnos nem oldja meg az, ha mi kevesebbet eszünk, mert most sem az a gond, hogy ne tudnánk elég élelmet termelni, hanem hogy nem egyenletesen van elosztva, amit megtermelünk. A fejlett ipari országok viszont akkor sem fogják ingyen odaadni a feleslegüket a fejletlenebbeknek, ha náluk kevésbé fognak fogyni pl. a húsipari termékek, inkább átstrukturálják a termelést.
Igaz, hogy sok országban (pl. Brazília) tartanak pl. húsmarhát (amit kizárólag exportra szánnak) olyan területeken, ahol lehetne a helyi lakosságnak is élelmet termelni, de a fejletlen országok mezőgazdaságát inkább az olyan luxusfogyasztása szánt termények termesztése teszi tönkre (kávé, tea, kakaó, banán, kókusz, gyapot, stb.), amiket a mérsékelt égövben fekvő fejlett országok (egyenlőre) nem tudnak maguk előállítani, viszont kereslet bőven van rá. Ezzel a helyi, szűkebb pénztárcájú fogyasztók persze nem tudnak versenyezni, ezért nem is az ő igényeik lesznek kiszolgálva, a legjobb földeken az exportra szánt terményeket fogják termeszteni, amiből a hasznot természetesen szintén nem a helyiek, hanem a (sokszor épp egy fejlett országban élő) tulajdonos teszi zsebre.
Szóval aki a szegényebb országok lakosain akar segíteni, az lehetőleg ne fogyasszon ilyen luxuscikkeket, vagy ha teszi is, akkor fair trade terméket vegyen (remélve, hogy a mozgalom tényleg megvalósítja a célt, amit hirdet...).
Ha csak Magyarországban gondolkozunk, simán el tudnák látni a lakosságot a helyi kis- és középtermelők. Csak ehhez az kéne, hogy az emberek szemlélete változzon egy kissé, és a saját érdekükben is inkább ritkábban egyenek húst, de akkor jó minőségűt. Pénzben ugyanott lennének, egészségben viszont előrébb. (Könyörgöm, minek nekünk a távol-keletről behozni csirkét...?)