Egyébként akár gyakorlati haszna is lehet... legalábbis ezt egy profi séftől olvastam:
"Addig hosszú ideig főztem én is a vadrizst, pedig egy könnyed mozdulattal kipattogtatni sokkal jobb és gyorsabb megoldás."
Pedig film is készült belőle, Drágám a kölykök összementek!
Apropó, üresedés van egy "doktori" állásban, nem akarsz indulni a posztért? :)
Legyen már értelme választani.
Bevallom őszintén, én kiélem magam a munkámban, a főzést jobban szeretem ösztönszerűen csinálni. Fűszerezni is úgy lehet igazán jól, hogy az ember becsukja a szemét, megszagolja, megízleli a fűszert, és az illat, az aromák alapján eldönti, hogy milyen ételhez illik, és mennyit kell belőle belerakni. Bár ez nyilván nem túl egzakt dolog, csak "érzésre" megy, de az érzékszerveink ilyen témában szerintem sokszor pontosabb "műszerek", mintha nekiállnánk mondjuk gázkromatográfiás vagy HPLC-s méréseket csinálni, aztán a görbék adataiból kikombinálni, hogy vajon milyen íze lesz majd a végeredménynek... Ezt kicsit olyannak érzem, mintha szex előtt az ember részletes élettani vizsgálatokat, mikroszkópos "felületelemzést" végezne a partnerén, ami alapján kiszámítaná a megfelelő dőlésszöget, frekvenciát, meg másodpercben az optimális időt, ahogy a legélvezetesebb lesz a dolog... Pont a lényeg: a spontaneitás, a változatosság, a kísérletezés veszne el az egészből...én ugyanígy vagyok a kajákkal is. Úgy szeretek főzni, ahogy mondjuk rajzolni leülök, nem úgy, ahogy a laborban dolgozom.
De mint téma valóban érdekes, meg abból a szempontból fontosnak is tartom, hogy tudjuk, hogy pl. milyen káros anyagok képződhetnek, ha nem megfelelően alkalmazunk egy-egy konyhatechnikai eljárást (pl. akrolein olajtúlhevítéskor, stb.).
Láttam valahol postolva ezeket a minikajákat, és volt mellette olyan képsorozat is, ahogy egy-egy kaját megcsinál, olyan gyurmalapocskákból csinálja, mint a mini post-it cédulák. De a végső megjelenés biztos nem csak ennyi, ez a sült csirke teljesen étvágygerjesztő :D
Ez a molekuláris gasztronómia egyébként nem vonz téged? Mert engem tökre érdekel. :) Tök jó lehet a laborban "kotyvasztani", mondjuk pár Michelin-csillagért. :D
Nos...sajtból, kenyérből meg hússzeletből le lehet vágni nagyon kicsi darabokat, csak kés kérdése...viszont visszaadom a diplomám, ha valahol tudnak milliméteres átmérőjű olívabogyót, illetve fél centis, komplett szőlőfürtöt, érett paradicsomot, paprikát növeszteni...
Pff...így próbáljon az ember rekordokat dönteni...leerőltet 8460 pizzát, aztán még el sem hiszik neki. -,-
Ezeket a minikajákat viszont gusztára megcsinálták (a bor kevéssé bizalomgerjesztő színét leszámítva), kíváncsi vagyok, miből vannak. Modellezőgyurma? Volt az a gumisushi-s post...
Nem alvós volt... ;) Ės sörhasra meg pizzahátra se emlékszem. :D Mindenesetre biztos nem te vagy a Donna Tonna Pizzéria névadója, így a 8460 pizzát egész életedre lebontva se hiszem. :P
:D :P Borból nehezen lehetett, mert sörös vagyok, ha már kategorizálni kell, attól viszont bealszom, és nem emlékszem, hogy bárhol lenne fenn rólam alvós kép...(az gyk egy kupac takarót mutatna).
www.flickr.com/photos/shay-aaron/sets/72157618675112894/