Mcdonald's - Big Mac, sültkrumpli? Egy kis érdekesség... Gondoljátok végig, hogy mennyi idő kell a lebomlásához. Én szeretem, de ez elrémiszt! Sültkrumplit többet nem eszek!!!
a filmre visszatérve:
a kisérlet eredménye azt mutatja hogy a Mc s meg Bc meg a többi kaja is megromlik (a hagyományos sültkrumplit is megette a fekete penész), a bacik/gombák elkezdik megenni.
az is kiderült hogy a tésztákat(szénhidrátban gazdag dolgokat) a gombák kezdték ki, a fehérjében gazdagokat beg a baktériumok folyósították takonnyá.
sőt a végefele látszott hogy a különböző gomba/baktérium telepek egymást is ették.....
A Mc-s krumpli sterilségére is van magyarázat:
1. az anyaga nem krumpli, hanem valami feldolgozott izés por (keményítő,izfokozó,állományjavító,szinezék)
ezt vizben feloldják, majd formáranyomják, fagyasztják, kisütik.
2. a sütés módja: a fentiek miatt a Mc s krumpliban nincs növényi rost ami a dolgot sütés után összetartaná, ezért tovább sütik addig amig majd az összes vizet elveszti. a kész termék víz helyett olajjal van telítve.
(régen a húsok tartósításának egyik módja volt ,hogy készre, kisütöték és hagyták kihülni úgy hogy a zsír ellepje. ezután simán egy fedővel lefedve tárolták. a zsir miatt nem romlott meg több héten keresztül ehető maradt.)
3. a baciknak,gombáknak szükségük van sok-sok vízre, az olajjal telített anyagban nem képesek szaporodni. (a vasúti talpfa is azért állja az idő sarát mert a rostok között olajszármazékkal töltik ki.)
egyébként a házilag jól kifőzött lekvár is azért nem romlik meg mert, a nagyanyáink addig főzték míg igen sűrű nem lett (kb 60% os cukorfoka van egy régimódon főzött szilvalekvárnak, a viz meg 1-2% alatt van, igaz alig kenhető) és ezért nem szaporodnak a bacik.
Szóval ez a videó érdekes izé, de semmi más.
Egyébként a koleszban mi meg főtt vislire növesztettünk "szőrt" egy dobozban, vagy a tejfölösdoboz (régi kocka alakú) formaváltozását viszgáltuk az idő fügvényében (először az első héten felpuffadt majd 2 hét mulva összehuzodott mintha valaki kiszivta volna a tartalmát). :D
a kisérlet eredménye azt mutatja hogy a Mc s meg Bc meg a többi kaja is megromlik (a hagyományos sültkrumplit is megette a fekete penész), a bacik/gombák elkezdik megenni.
az is kiderült hogy a tésztákat(szénhidrátban gazdag dolgokat) a gombák kezdték ki, a fehérjében gazdagokat beg a baktériumok folyósították takonnyá.
sőt a végefele látszott hogy a különböző gomba/baktérium telepek egymást is ették.....
A Mc-s krumpli sterilségére is van magyarázat:
1. az anyaga nem krumpli, hanem valami feldolgozott izés por (keményítő,izfokozó,állományjavító,szinezék)
ezt vizben feloldják, majd formáranyomják, fagyasztják, kisütik.
2. a sütés módja: a fentiek miatt a Mc s krumpliban nincs növényi rost ami a dolgot sütés után összetartaná, ezért tovább sütik addig amig majd az összes vizet elveszti. a kész termék víz helyett olajjal van telítve.
(régen a húsok tartósításának egyik módja volt ,hogy készre, kisütöték és hagyták kihülni úgy hogy a zsír ellepje. ezután simán egy fedővel lefedve tárolták. a zsir miatt nem romlott meg több héten keresztül ehető maradt.)
3. a baciknak,gombáknak szükségük van sok-sok vízre, az olajjal telített anyagban nem képesek szaporodni. (a vasúti talpfa is azért állja az idő sarát mert a rostok között olajszármazékkal töltik ki.)
egyébként a házilag jól kifőzött lekvár is azért nem romlik meg mert, a nagyanyáink addig főzték míg igen sűrű nem lett (kb 60% os cukorfoka van egy régimódon főzött szilvalekvárnak, a viz meg 1-2% alatt van, igaz alig kenhető) és ezért nem szaporodnak a bacik.
Szóval ez a videó érdekes izé, de semmi más.
Egyébként a koleszban mi meg főtt vislire növesztettünk "szőrt" egy dobozban, vagy a tejfölösdoboz (régi kocka alakú) formaváltozását viszgáltuk az idő fügvényében (először az első héten felpuffadt majd 2 hét mulva összehuzodott mintha valaki kiszivta volna a tartalmát). :D