Minden attól függ, hogy milyen gént vittél be, hova építetted be, illetve milyen mértékben termelteted azt a növényben. Nyilván a már emlegetett hóvirág gén nem volt túl szerencsés, a dióból származó úgyszintén, mert allergiát okozhat.
Viszont meg lehet oldani, hogy pl. csak a vegetatív növényi részekben szólaljon meg a gén, a termésben ne legyen jelen a terméke, meg lehet oldani, hogy csak időszakosan, a legveszélyeztetettebb időszakban vagy adott szignál hatására szólaljon meg (ezt mondjuk sokkal nehezebb), illetve - ahogy korábban is írtam - nem csak fajidegen géneket lehet használni, "saját" génekkel is lehet operálni, aminek következtében te gyakorlatilag ugyanúgy "100 %-os" kukoricát fogsz enni. (Nyilván a beltartalmi értékei változhatnak, de a saját genom átszabása esetén nem jobban, mint a hagyományos nemesítés során előállított fajtákban, csak 10-20 év helyett 1-2 év elég hozzá.)
Ne felejtsétek el, hogy a jól megcsinált, rezisztens GMO fajtákkal töredékére csökkenthető pl. a peszticidfelhasználás, ami viszont BIZTOS, hogy legalább nyomokban benne marad a terményben, és BIZTOS, hogy veszélyes az emberi szervezetre és az ökoszisztémára. El lehet dönteni, hogy mivel szeretnéd "mérgezni" magad: a természeteshez közelebb álló molekuláris biológiai megoldás termékével vagy a vegyipari gyárak kemikáliáival. :)
Viszont meg lehet oldani, hogy pl. csak a vegetatív növényi részekben szólaljon meg a gén, a termésben ne legyen jelen a terméke, meg lehet oldani, hogy csak időszakosan, a legveszélyeztetettebb időszakban vagy adott szignál hatására szólaljon meg (ezt mondjuk sokkal nehezebb), illetve - ahogy korábban is írtam - nem csak fajidegen géneket lehet használni, "saját" génekkel is lehet operálni, aminek következtében te gyakorlatilag ugyanúgy "100 %-os" kukoricát fogsz enni. (Nyilván a beltartalmi értékei változhatnak, de a saját genom átszabása esetén nem jobban, mint a hagyományos nemesítés során előállított fajtákban, csak 10-20 év helyett 1-2 év elég hozzá.)
Ne felejtsétek el, hogy a jól megcsinált, rezisztens GMO fajtákkal töredékére csökkenthető pl. a peszticidfelhasználás, ami viszont BIZTOS, hogy legalább nyomokban benne marad a terményben, és BIZTOS, hogy veszélyes az emberi szervezetre és az ökoszisztémára. El lehet dönteni, hogy mivel szeretnéd "mérgezni" magad: a természeteshez közelebb álló molekuláris biológiai megoldás termékével vagy a vegyipari gyárak kemikáliáival. :)