Ezekkel a fajtákkal 2 probléma van (azon túl, hogy nehéz beszerezni a szaporítóanyagukat):
Egyrészt nagyüzemi módszerekkel nem termeszthetők, illetve a termésük sokszor kevésbé eltartható, tehát nehezebb nagykereskedelmi forgalomba hozni őket, másrészt az állaguk, minőségük eltér attól, amit a modern vásárló megszokott (kisebb a gyümölcs, vastagabb a héja, esetleg savanykásabb, több benne a mag, stb.)
Ezek a fajták arra jók, hogy egy adott célra (befőzés, lekvárfőzés, pálinkafőzés, szörpkészítés, kompótfőzés, stb.), kiskertben termessze valaki (ugyanis ezek általában csak egy konkrét célra alkalmasak, de arra nagyon). Akinek viszont nincs kiskertje, annak marad a "bolti szar".
Ezekkel a dolgokkal azért tisztában kell lenni, ha arról beszélünk, hogy miért szorult háttérbe a használatuk.
Ettől függetlenül nagyon üdvös lenne, ha nem tűnnének el, és minél több hagyományosan nemesített,hazai fajtát használnánk. Előnyük, hogy általában könnyebb őket termeszteni, mivel egyrészt ezek valóban az itteni klímához, talajviszonyokhoz vannak szokva, másrészt közelebb állnak a vad fajokhoz, ezért általában ellenállóbbak a betegségekkel szemben. Az is a javukra írható, hogy segítségükkel jóval változatosabbá tehetjük az étrendünket.
Szóval teljes mértékben pártolom én is, hogy akinek kiskertje van, az inkább ezeket a fajtákat termessze. Ha kell segítség a beszerzésükben, priviben meg tudom adni olyan erdészetek, erdészek nevét, akik a magyar (kárpát-medencei) gyümölcsfajták gyűjtésével és fenntartásával foglalkoznak, és akiktől lehet szaporítóanyagot kérni. :) (Legyen valami haszna is ennek a postnak, ha már felmerült ez a téma.)
Egyrészt nagyüzemi módszerekkel nem termeszthetők, illetve a termésük sokszor kevésbé eltartható, tehát nehezebb nagykereskedelmi forgalomba hozni őket, másrészt az állaguk, minőségük eltér attól, amit a modern vásárló megszokott (kisebb a gyümölcs, vastagabb a héja, esetleg savanykásabb, több benne a mag, stb.)
Ezek a fajták arra jók, hogy egy adott célra (befőzés, lekvárfőzés, pálinkafőzés, szörpkészítés, kompótfőzés, stb.), kiskertben termessze valaki (ugyanis ezek általában csak egy konkrét célra alkalmasak, de arra nagyon). Akinek viszont nincs kiskertje, annak marad a "bolti szar".
Ezekkel a dolgokkal azért tisztában kell lenni, ha arról beszélünk, hogy miért szorult háttérbe a használatuk.
Ettől függetlenül nagyon üdvös lenne, ha nem tűnnének el, és minél több hagyományosan nemesített,hazai fajtát használnánk. Előnyük, hogy általában könnyebb őket termeszteni, mivel egyrészt ezek valóban az itteni klímához, talajviszonyokhoz vannak szokva, másrészt közelebb állnak a vad fajokhoz, ezért általában ellenállóbbak a betegségekkel szemben. Az is a javukra írható, hogy segítségükkel jóval változatosabbá tehetjük az étrendünket.
Szóval teljes mértékben pártolom én is, hogy akinek kiskertje van, az inkább ezeket a fajtákat termessze. Ha kell segítség a beszerzésükben, priviben meg tudom adni olyan erdészetek, erdészek nevét, akik a magyar (kárpát-medencei) gyümölcsfajták gyűjtésével és fenntartásával foglalkoznak, és akiktől lehet szaporítóanyagot kérni. :) (Legyen valami haszna is ennek a postnak, ha már felmerült ez a téma.)