Nem is a panel 6. emeletén kell élelmiszert termelni. Már az is rengeteget nyomna a latban, ha a városokhoz közeli kistelepüléseken termelt zöldséget / gyümölcsöt (tejet / tojást / mézet, stb.) vennék az emberek, nem pedig a multiknál kapható, Spanyolországból, Kínából importáltat, amit egyrészt a hosszú tárolási folyamat miatt éretlenül szednek le, és pl. etiléngázas kezeléssel kell mesterségesen utánérlelni (amitől nyilván nem lesz ugyanolyan az íze, zamata sem, mintha hagynák a fán beérni...), másrészt több ezer (több tízezer) kilométert utaztatják... Erre is vannak nagyon jó kezdeményezések, amiknek nagy része "alulról jön". "Felülről" is csak olyan intézkedéseket lehet hatékonyan bevezetni, amire az emberek "vevők" - pl. a biciklis infrastruktúra fejlesztése a bringázás népszerűsödésének, a biciklis közösségek fajsúlyossá válásának, hangadásának hatására kezdődött meg. Egyébként meg nem tök mindegy, hogy alulról vagy felülről indul egy kezdeményezés, ha jó? :)
A hazai agrártermelés prímán ki tudná elégíteni a hazai igényeket, ezt 100 %-os bizonyossággal tudom neked mondani, mert benne dolgozom. Azért megy tönkre sok kistermelő, mert a jobb minőségű árujával sem tud versenyezni a multik nyomott áron árult terményeivel, nem azért, mert nem lenne kapacitása többet termelni. Gyümölcsösöket, szőlőket vágnak ki hektárszámra, adják el a telkeket szállodáknak, stb., mert nem lehet eladni a jó minőségű hazai gyümölcsöt, annyi van. Csak nem veszik. Egyre több a kiváló talaja ellenére ugaron hagyott szántó, mert gabonafélékből is szépen mondva "exportra termelünk" (magyarul mondva jóval több termést takarítunk be, mint amennyire a hazai fogyasztóknak szüksége lenne). Szerinted miért érdeke több külföldi országnak (pl. Franciaország, Ausztria) szétverni a magyar mezőgazdaságot és feldolgozóipart (pl. cukorgyárak, konzervgyárak)...? Ez nem összeesküvés-elmélet, van jópár dologra rálátásom a témában, de inkább ne menjünk bele, mert messze vinne az eredeti témától.
"Ami persze nem baj, sőt, pozitív, ha megpróbálják elősegíteni a helyes gondolkodást, de a paradigmaváltás akkor következik be, ha erre az embereket nem rákényszeríteni és rávezetni kell, hanem bennük fogalmazódik meg az igény."
Az első generációt még lehet, hogy kényszeríteni kell, de a gyerekeknek, akik már ebben nőnek fel, természetes igényük lesz a környezettudatos gondolkodás. Persze csak ha a szüleiket most rá tudjuk venni erre... :)
A hazai agrártermelés prímán ki tudná elégíteni a hazai igényeket, ezt 100 %-os bizonyossággal tudom neked mondani, mert benne dolgozom. Azért megy tönkre sok kistermelő, mert a jobb minőségű árujával sem tud versenyezni a multik nyomott áron árult terményeivel, nem azért, mert nem lenne kapacitása többet termelni. Gyümölcsösöket, szőlőket vágnak ki hektárszámra, adják el a telkeket szállodáknak, stb., mert nem lehet eladni a jó minőségű hazai gyümölcsöt, annyi van. Csak nem veszik. Egyre több a kiváló talaja ellenére ugaron hagyott szántó, mert gabonafélékből is szépen mondva "exportra termelünk" (magyarul mondva jóval több termést takarítunk be, mint amennyire a hazai fogyasztóknak szüksége lenne). Szerinted miért érdeke több külföldi országnak (pl. Franciaország, Ausztria) szétverni a magyar mezőgazdaságot és feldolgozóipart (pl. cukorgyárak, konzervgyárak)...? Ez nem összeesküvés-elmélet, van jópár dologra rálátásom a témában, de inkább ne menjünk bele, mert messze vinne az eredeti témától.
"Ami persze nem baj, sőt, pozitív, ha megpróbálják elősegíteni a helyes gondolkodást, de a paradigmaváltás akkor következik be, ha erre az embereket nem rákényszeríteni és rávezetni kell, hanem bennük fogalmazódik meg az igény."
Az első generációt még lehet, hogy kényszeríteni kell, de a gyerekeknek, akik már ebben nőnek fel, természetes igényük lesz a környezettudatos gondolkodás. Persze csak ha a szüleiket most rá tudjuk venni erre... :)