Több kutató kísérletei is azt mutatják, hogy az emberek nem tudják megkülönböztetni a rossz bort a legjobb minőségtől. Egy amerikai borász azt állítja, még a szakemberek sem képesek pontosan megítélni a borokat.
Nem az ár a lényeg hanem hol, és miből készítették. Ezért mondták sok helyen hogy meg kell nézni a boron lévő címkét, és okostelefonnal leolvastatni, megnézni milyen vidékről van. A gond hogy sok ország termékeit hamisítják. Nem épp Európát emlegették, de a keleti részt, és oroszország is rendesen kitesz magáért hamisításnál. Tehát ha olyan területről van ahol jó a bortermelés, akkor az olcsóbb fajta is jó lehet. Ha kínából jön akkor azzal már vigyáznék:D Kínát emlegették a leggázosabbnak.
Máltán bementem egyik este egy kicsi boltba, és a boltostól megkérdeztem, milyen rozét ajánlana. Odamutatott egy ládás akciós, csavaros kupakos borra, ami másfél euro volt üvegenként. Mondtam neki hogy valami jobbra gondoltam, de csak bólogatott, meg integetett a fejével, hogy ezt vegyem, nem bánom meg. Nem is bántam meg, olyan finom, gyümölcsös rozét sem előtte, sem utána nem ittam, csak azt sajnáltam, hogy nem tudtam hozni belőle (poggyásztérben nem kockáztattam meg, kéziben meg ugye nem lehet, csak amit a duty freeben veszel .... vettem ott is 7 euroért, hátha..... közelében sem volt). Legközelebb talán még az Egri Korona Borház 2012-es rozéja áll hozzá, de azért a máltai sokkal jobb volt.
A legalja pár száz forintos szarokat és a 2-5 ezres borokat könnyen meg lehet egymástól különböztetni, de hogy van-e érezhető minőségváltozás a 30-50-150 ezres árkategória felé, azt sajnos nem tudom. :-)
A bor értékét a kiváltott érzések adják és ezek nagyban függnek a bor történetétől, "a mögöttes tartalomtól".
Lásd: http://ize.hu/comments.php?post_id=24619 A poszt, ahol varázspálcával szuggerálják a bort... Illetve önmagukat. :p
Gondolom ez csak költői kérdés volt. Kétlem hogy valaha 300k-s bort fogok vedelni XD Valószínűleg nem az íze miatt veszik meg, mert kétlem hogy 1000x finomabb lenne , sőt lehet hogy pocsék bor, hanem mert ritka és már csak néhány palack van abból a borból az egész világon.
Hallottam, hogy a nagyon drága borok üvegei milyen szép összegekért mennek el ebay-en meg egyéb helyeken. Főleg kínaiak veszik, a kínai újgazdagok meg hülyék a borokhoz és csillagászati összegeket is kifizetnek egy közepes francia borral feltöltött palackért. :D
A borszakértés szerintem nem blöff hanem buzi sznob dolog. Amikor forgatja, nézegeti, "érzem benne a badacsony savanykás földjének lankáit a cseppnyi málna ízt, ami jól harmonizál a százéves tölgyfahordó fájában megbúvó erdei boglárka lárvájának a szarával". Az ilyen szomeliéket pofán tudnám vágni.
Az rendben, hogy van minőségi különbség. Hogy vannak jó borok, rosszak (szerintem az édes az finomabb általában, bármennyire is a száraz az igazi), de a fellengzős borszakértők.....
A múltkor a discoveryn az elmejátszma c. műsorban volt, hogy tettek az emberek elé egy dobozos bort, csak egyszer szép cimkés üvegben, egyszer egy gagyi címkés üvegben, és persze mindenki azt mondta, hogy a szép címkés az aztán minőségi nagyon finom bor. És csodálkoztak, hogy ugyanaz a lőre volt. Meg is magyarázták, hogy az ízeket sokszor az agyunk, illetve a látásunk generálja vagy mi. Van benne valami.
Borkóstoló versenyen egy öreg úr kóstolgatja a jobbnál jobb borokat, és mondja, hogy melyik milyen fajta. A fiatal gyerekek kitalálják, hogy megszívatják az öreget. Megkérik az egyik lányt, hogy pisiljen bele az öreg poharába. A bácsi szagolja, iszik belőle, elgondolkodik, majd megszólal:
"Hmmm... egri leányka, 18 éves, kétszer kaparva, az éjjel karózva!"
http://phys.org/news/2013-06-wine-hi-tech-outsmart-fraudsters.html