Több kutató kísérletei is azt mutatják, hogy az emberek nem tudják megkülönböztetni a rossz bort a legjobb minőségtől. Egy amerikai borász azt állítja, még a szakemberek sem képesek pontosan megítélni a borokat.
A borszakértés szerintem nem blöff hanem buzi sznob dolog. Amikor forgatja, nézegeti, "érzem benne a badacsony savanykás földjének lankáit a cseppnyi málna ízt, ami jól harmonizál a százéves tölgyfahordó fájában megbúvó erdei boglárka lárvájának a szarával". Az ilyen szomeliéket pofán tudnám vágni.
Az rendben, hogy van minőségi különbség. Hogy vannak jó borok, rosszak (szerintem az édes az finomabb általában, bármennyire is a száraz az igazi), de a fellengzős borszakértők.....
A múltkor a discoveryn az elmejátszma c. műsorban volt, hogy tettek az emberek elé egy dobozos bort, csak egyszer szép cimkés üvegben, egyszer egy gagyi címkés üvegben, és persze mindenki azt mondta, hogy a szép címkés az aztán minőségi nagyon finom bor. És csodálkoztak, hogy ugyanaz a lőre volt. Meg is magyarázták, hogy az ízeket sokszor az agyunk, illetve a látásunk generálja vagy mi. Van benne valami.
Az rendben, hogy van minőségi különbség. Hogy vannak jó borok, rosszak (szerintem az édes az finomabb általában, bármennyire is a száraz az igazi), de a fellengzős borszakértők.....
A múltkor a discoveryn az elmejátszma c. műsorban volt, hogy tettek az emberek elé egy dobozos bort, csak egyszer szép cimkés üvegben, egyszer egy gagyi címkés üvegben, és persze mindenki azt mondta, hogy a szép címkés az aztán minőségi nagyon finom bor. És csodálkoztak, hogy ugyanaz a lőre volt. Meg is magyarázták, hogy az ízeket sokszor az agyunk, illetve a látásunk generálja vagy mi. Van benne valami.