Igen, de jelenleg egy, másfél hónap az élezési idejük, mert Németországba küldik ki a késeket. :)
A másik meg, hogy a gyémántos élezőknél vigyázni kell nagyon rá, nehogy nagyon rányomd a gyémánt felületre a kést, mert könnyen "levágod" a gyémánt szemcséket a hordozó felületről. :)
Nem akarok okoskodni, de az élezés egyfajta mesterséges koptatás. Nincs olyan élezőszerszám ami nem koptatja a kést.
A kerámia élezők a legjobbak közé tartoznak, a durván keményre kezelt késeket is lehet velük élezni (60 hrc fölött).
Habár egy bögre nem kifejezetten élezésre készült, tökéletesen megteszi. Ugyanúgy jó keményebb konyhakés háta, vagy fenőkő. Ha meg picit sorjásnak érzed, bőr derékövön lehet húzni rajta még párat.
Nekem a vizes fenőkő jött be eddig a legjobban, amit - keményebb pengék esetén - kerámiával fejezek be.
Valamikor, anno xxxx-ben lehetett kapni különböző átmérőjű, és különböző szemcsefinomságú fenőköveket. Nagy előnyük volt, hogy nem koptatták a kést, csak élezték. Ellentétben az acéllal. Igaz, tovább tartott a fenés. Nekem, még van belőle egy pár.
Évek óta így csinálom...
Viszont rosszul csinálta, mert ha túl sokszor húzza végig az ember az csak ront az élen, oldalanként 3-4nél többször nem szabad és cefet éles lesz tőle a kés.
A másik meg, hogy a gyémántos élezőknél vigyázni kell nagyon rá, nehogy nagyon rányomd a gyémánt felületre a kést, mert könnyen "levágod" a gyémánt szemcséket a hordozó felületről. :)