„Az úgynevezett olasz bort már 80 forintért hozzák a borforgalmazóknak, amennyiért szőlőből készült valódi bort nem lehet előállítani! Ha azonban olasz papírjai vannak a bornak, a magyar hatóságok nem bírálhatják felül az úniós ország engedélyét ezért forgalomba kerül bármiből is van.”
„Kis hasznos” rovatában Zsikla Győző megmutatja, hogyan készül a kannás bor.
Itt most szerintem sem a hamisítás a lényeg, van ilyen is persze, meg vizezés, meg minden, viszont itt pont arról van szó, hogy a külföldi termék elnyomja, háttérbe szorítja a magyar bort, és az olyan termelőket, akik rendesen csinálják a dolgot. Vagyis nem csak a magyar pancsolttal kell versenyre kelni a rendes borászoknak, hanem a külföldivel is. És ez a magyar borvidékek boraival ellentétben biztosan nem látott szőlőt. A félelem okát is meg lehet érteni, ha bortermelőknek nem éri meg tovább, búcsút mondhatunk a magyar borainknak is, és az igényesebb emberek is a külföldi pancsolt szart fogják inni, vagy csillagászati áron fognak hozzájutni a ritkaságnak számító hazaihoz.
Amúgy meg ez a mai intenzív globalizációnak a káros hatása pont az ilyen területeken mutatkozik meg. Egy bizonyos határig jó ez, de ma azt veszem észre, hogy az egyedi, különleges, a tájra jellemző szokásokat, termékeket, kultúrát is egy nagyba akarják olvasztani, és ez a Föld sokszínűségét csökkenti. Mintegy "egyenföld" felé haladunk lassan a sok központi szabályozásnak köszönhetően.
Amúgy meg ez a mai intenzív globalizációnak a káros hatása pont az ilyen területeken mutatkozik meg. Egy bizonyos határig jó ez, de ma azt veszem észre, hogy az egyedi, különleges, a tájra jellemző szokásokat, termékeket, kultúrát is egy nagyba akarják olvasztani, és ez a Föld sokszínűségét csökkenti. Mintegy "egyenföld" felé haladunk lassan a sok központi szabályozásnak köszönhetően.