"a magas koleszterinszint 50 év felett jobb életkilátásokkal jár."
"Ancel Keys a II. világháború alatt az éhezés hatásait vizsgálta, és ennek kapcsán figyelt fel arra, hogy a norvégiai bombázások alatt csökkent a szívhalálozás. Ebből arra következtetett, hogy a zsír- és fehérjeszegény táplálkozás védőfaktor a szívhalállal szemben. A következtetés önkényes volt, ugyanis a norvég éhínség alatt minden élelemfajtából hiány volt, továbbá a morbiditás és mortalitás számos más kórképben is csökkent. Keysre azonban nagy hatást tett Nyikolaj Anyicskov kutatása, aki 1913-ban kimutatta, hogy ha nyulakat tojássárgájával vagy tiszta koleszterinnel etet, akkor a koleszterin lerakódik a nyulak ereiben. Ezt Anyicskov tanítványával, Csalatovval az emberi ateroszklerózis modelljének tekintették. Sem őket, sem a koleszterin teória későbbi képviselőit nem zavarta az, hogy a nyulak növényevők és szervezetük ezért nem tud mit kezdeni a koleszterinnel. "
"a magas koleszterinszint 50 év felett jobb életkilátásokkal jár."
"Ancel Keys a II. világháború alatt az éhezés hatásait vizsgálta, és ennek kapcsán figyelt fel arra, hogy a norvégiai bombázások alatt csökkent a szívhalálozás. Ebből arra következtetett, hogy a zsír- és fehérjeszegény táplálkozás védőfaktor a szívhalállal szemben. A következtetés önkényes volt, ugyanis a norvég éhínség alatt minden élelemfajtából hiány volt, továbbá a morbiditás és mortalitás számos más kórképben is csökkent. Keysre azonban nagy hatást tett Nyikolaj Anyicskov kutatása, aki 1913-ban kimutatta, hogy ha nyulakat tojássárgájával vagy tiszta koleszterinnel etet, akkor a koleszterin lerakódik a nyulak ereiben. Ezt Anyicskov tanítványával, Csalatovval az emberi ateroszklerózis modelljének tekintették. Sem őket, sem a koleszterin teória későbbi képviselőit nem zavarta az, hogy a nyulak növényevők és szervezetük ezért nem tud mit kezdeni a koleszterinnel. "