Minden, amit a rákkeltő szalonnáról (és sonkáról, kolbászról) tudni akartál
Most akkor tényleg rákkeltő a sonka, kolbász, szalonna, ahogy a WHO legújabb jelentéséből kiderül? Vagy csak úgy, mint a napfény? Soha többet ne együnk húst? Vegának lenni jobb? Mind meghalunk?
De ugyanilyen veszélyes, ha valaki nyers színhúst vesz, és túlhevített olajban süti meg, mert akkor meg pl. akrolein keletkezik, ami szintén rákkeltő. Szóval otthon, a biomoslékon nevelt, házi vágású disznó "tiszta" húsából is prímán lehet rákkeltő kaját gyártani. De attól azért, hogy valaki egyszer-egyszer megeszik egy sült virslit, még nem fog meghalni. Sokkal veszélyesebb, ha dohányzik, alkoholizál, vagy mondjuk tesped...
Az a lényeg, hogy minél kevesebb feldolgozott, tartósított élelmiszert kell enni, otthon pedig olyan konyhatechnikai eljárásokat kell alkalmazni, amik nem termelnek veszélyes vegyületeket (ez praktikusan azt jelenti, hogy a grillezést meg az olajban sütést el kell felejteni, azt' kész). Húst viszont kell enni. Ja, a baromfihúsban meg antibiotikum-szennyezés van, mert másként nem tudnák nagyüzemileg tartani őket. Ha rossz helyről származó tápot kapnak, akkor dioxin is, ami szintén rákkeltő, meg egyéb genyó dolgokat csinál. A halakban, rákokban meg a nehézfémek dúsulhatnak fel. Együnk sáskát. :D