Kifogyunk a csokiból - 20 év múlva a csokoládé rendkívüli luxuscikké válhat. Készítéséhez ugyanis kakaó kell, amelynek termesztése egyre csökken a világban, és jelenleg több csokoládét eszünk, mint amennyi kakaót termesztenek.
A csoki árrobbanásának több oka is van: a földművelők minden országban nagy mennyiségű kakaót termesztenek, de a kormányok nem ösztönzik őket a fák újraültetésére, ami nagyon sok munkát igényel, ezért hamarosan kipusztulnak a még termő növények. Ennek következtében a farmerek új termőterületet keresnek az ültetvénynek, így akár öt évet is várnak a következő betakarításra.
Problémát okoz Afrika társadalmi és szociális visszamaradottsága is, ugyanis a kakaóültetvényeken dolgozók gyerekeinek várható élettartama csak 55 év, ennek következtében a városokban próbálnak boldogulni, így nem marad földeket megmunkáló ember. Még rosszabbá teszi a helyzetet, hogy az afrikai kakaó termőföldeket nagyon kimerítették.
"A másik kihívás, hogy a kakaónak versenyeznie kell a mezőgazdasági területekért olyan árucikkekkel, mint például a pálmaolaj, amelyet növekvő mértékben igényelnek a bioüzemanyag miatt" - magyarázza Thomas Dietsch, a Földfigyelő Szervezet vezető kutatója. "Nehéz elképzelni a világot csokoládé nélkül, de talán itt az ideje, hogy az olcsó csokik eltűnjenek."
Ni, kakaópótlónak is beválik ez a kis édesség: http://noob.hu/2010/11/10/DSC04744.JPG
Most láttam ilyet először élőben :) (eddig nem én készítettem elő főzéshez :P :D )
:DDD
Biztos tudjátok, a Kopi Luwak, más néven a civet coffee a világ legritkább és legdrágább kávéja. Ez úgy készül, hogy az indonéziai civetmacska megeszi a kávébabot, ami a beleken keresztül ürülékként távozik, majd ezután a vállalkozóbb szellemű őshonosok óvatosan kikapirgálják a kávészemeket a cica székletéből.
Na most ennek mintájára az az ötletem támadt, hogy csináljuk meg a legdrágább csokit, ami csincsillák által kiszart karobból készülne... hmm?
Én is eszek csincsilla eledelt. Előbb csak a nagyobb darabokat szedem ki belőle, meg a deguból, de azért nem eszem meg mind :D de most olyan van, hogy külön zacsiban lehet venni belőlük aprólékot, és abból a kevésbé üreges darabokat eszem meg, mert féreghálós valamelyik :S :D de lefogadom, hogy embereknek is ugyanabból a szállítmányból raknak, csak az állateledeles verzió megférgesedik a többi között, ami alapból az, pl tisztítatlan bunda, ami kinn áll valahol a raktárban szabadon :D
Ahhh, de rég volt már együk meg vicc :)
köszi :DD csak a karob darabokat szedem ki belőle, meg a degukajából, de azért nem eszem el előlük mind, ők is imádják :D de most olyan van, hogy külön zacsiban lehet venni nekik csak karobot, és abból a kevésbé üreges darabokat eszem meg, mert féreghálós valamelyik :S :D de lefogadom, hogy embereknek is ugyanabból a szállítmányból raknak, csak az állateledeles verzió megférgesedik a többi között, ami alapból az, pl tisztítatlan gabona, ami kinn áll valahol a raktárban szabadon :D
egyébként karobbal (szentjánoskenyérrel) tökéletesen helyettesíthető, akár magában elrágcsálni a termést. aki tudja karob termést hol lehet venni egészben szóljon, mert jelenleg azt eszem, amit a csincsilláink :DDD
Ha elgondolom, hogy A spanyol hódítás (Cortez) előtt az aztékok kakaóbab-bal fizettek, ez lévén náluk a csere eszköz, ill. értékmérő (lásd: Passuth, "Esőisten siratja Mexikót"), nem az arany... akkor, brókerek fel! Lehet spekulálni: megismétli magát a történelem most is, avagy nem?
Nekem ugyanaz a véleményem, mint az előttem szólóknak: Hogy nyugi, lesznek akik kitalálnak majd valami kakaóvaj-pótlót, pontosan úgy, ahogy a vajpótló margarinnnal, meg a cukornádpótló cukorrépával, kávépótló cikóriával, stb. már megesett.
Talán úgy, hogy csökken a termelés, de a raktárokban még van? Nem mintha abból a kibaszott két sorból nem derülne ki, ami a kibaszott kép alá van írva.
Miért jár ennyi fogyaték ide? :(
Háát én ma reggel a tükör előtt szomorúan konstatáltam, hogy egy ideje már raktározom, de ezek szerint csak előrelátó voltam...?
Amúgy én is szinte már csak a Lindt-et és a cote d'or-t fogyasztom. magas kakaótartalommal, kis mennyiségben. a tejcsoki már nem megy. A milkából is 1-2 kocka elég, agyon van cukrozva, meg tele van mindenféle adalékkal...
Négyszer több epres joghurtot eszünk meg, mint a világ össz eper termelése, tehát ez miatt nem aggódok, mert az élelmiszermérnökök úgy is kitalálnak valamit! Szép új világ! :S
Ha egy termelőt jól negfizetnek, akkor fog kakaóbabot termelni (az ültetvényeket fejleszteni), ha meg nem akkor alig.
Tehát nem a termelők miatt drága a csoki, hanem a viszonteladók és gyártók miatt, mert nekik érdekük a beszerzési árak alacsonyan tartása és az értékesítési árak felsrófolása.
Engem nem érint a dolog, közel egy éve nem eszem csokoládét, és még néhány évtizdetet kibírok :)
nem vagyok jártas a csokigyártásban, de a mai csokik, még a Milka is sokkal rosszabbak mint pár éve. Szerintem ugyanúgy folytatják a gyártását, csak kevesebb kakaóval és több mittudoménmilyen pótlót meg adalékot nyomnak bele h valamire hasonlítson az íze