Téves a paleolit táplálkozás alaptétele, amely szerint a DNS nem alkalmazkodott a mai ember étrendjéhez. Helytelen a tejet, a keményítőt a modern betegségek okának tekinteni, a kérdés ennél jóval összetettebb.
Ez így van. Viszont azt azért meg lehet mondani, ha egy elmélet fals feltételezéseken, kiindulóponton, biológiailag nem helyes elveken alapul. (Ilyen volt a "harcosok diétája" is, ott részletesen beszéltünk erről, illetve a korábbi paleos postoknál.)
Egyébként ha valaki változatosan, rendszeresen (úgy értem, naponta megfelelő időközönként) étkezik, tartózkodik a túlzásoktól, és igyekszik jó minőségű élelmet (nem élelmiSZERT) fogyasztani, az bőven elég. Az egészséges táplálkozás alapelveit mindenki untig ismeri, csak épp ezért ebből ugye nem lehetne pénzt csinálni, mindig ki kell találni valami világmegváltó, forradalmian új, és persze egyedül üdvözítő elméletet... Pedig a szervezet igényei nem változnak ilyen gyorsan. Az anatómiailag modern ember kb. 200 000 éve alakult ki, azóta nemigen módosultak számottevően az olyan tulajdonságai mint az emésztő szervrendszer működése és a táplálékpreferencia. A paleo elmélet nem ebben téved, hanem azokban az alapfeltételezéseiben, hogy mit is ehetett az ősember, amit nekünk is kéne (pl. hogy szinte kizárólag húsfogyasztó volt, gabonát pedig egyáltalán nem evett). Ez nyilvánvaló tévedés, amit konkrét bizonyítékokkal (illetve azok hiányával) cáfolni lehet. A kőkorszakban már voltak korai földművelők, akik nyilván nem véletlenül a fűféléket kezdték el termeszteni, hanem valószínűleg azért, mert korábban is ezeknek a magvait gyűjtötték... De ne menjünk bele még egyszer a paleo elmélet tévedéseinek taglalásába.
A másik dolog az, hogy az ember mindenevő, kozmopolita állatfaj, szóval nagyon sokféleképpen ki tudja elégíteni a tápanyagigényét. Ezért van az, hogy a teljesen különböző japán és olasz konyha is lehet ugyanúgy egészséges, és hosszú életet garantáló a követőinek.
Azt, hogy mi étkezési túlkapás, viszont nem olyan egyszerű eldönteni, mert vannak olyan káros étkezési attitűdök, amik már bevésődtek az emberekbe, mindenkinek természetesnek tűnnek, de ettől még helytelenek (pl. túlzásba vitt só- és cukorfogyasztás - utóbbinál az is túlzás, ha valaki bármilyen kevés finomított cukrot ad az ételéhez, mert csak annyit szabadna fogyasztanunk, amennyi a gyümölcsökben, mézben, stb. természetesen megtalálható - de ezt sokan nem tudják / hajlandók elfogadni). (Aki most felhozza a "cukor drog, értem" témát, azt kettéharapom. :D)
Egyébként ha valaki változatosan, rendszeresen (úgy értem, naponta megfelelő időközönként) étkezik, tartózkodik a túlzásoktól, és igyekszik jó minőségű élelmet (nem élelmiSZERT) fogyasztani, az bőven elég. Az egészséges táplálkozás alapelveit mindenki untig ismeri, csak épp ezért ebből ugye nem lehetne pénzt csinálni, mindig ki kell találni valami világmegváltó, forradalmian új, és persze egyedül üdvözítő elméletet... Pedig a szervezet igényei nem változnak ilyen gyorsan. Az anatómiailag modern ember kb. 200 000 éve alakult ki, azóta nemigen módosultak számottevően az olyan tulajdonságai mint az emésztő szervrendszer működése és a táplálékpreferencia. A paleo elmélet nem ebben téved, hanem azokban az alapfeltételezéseiben, hogy mit is ehetett az ősember, amit nekünk is kéne (pl. hogy szinte kizárólag húsfogyasztó volt, gabonát pedig egyáltalán nem evett). Ez nyilvánvaló tévedés, amit konkrét bizonyítékokkal (illetve azok hiányával) cáfolni lehet. A kőkorszakban már voltak korai földművelők, akik nyilván nem véletlenül a fűféléket kezdték el termeszteni, hanem valószínűleg azért, mert korábban is ezeknek a magvait gyűjtötték... De ne menjünk bele még egyszer a paleo elmélet tévedéseinek taglalásába.
A másik dolog az, hogy az ember mindenevő, kozmopolita állatfaj, szóval nagyon sokféleképpen ki tudja elégíteni a tápanyagigényét. Ezért van az, hogy a teljesen különböző japán és olasz konyha is lehet ugyanúgy egészséges, és hosszú életet garantáló a követőinek.
Azt, hogy mi étkezési túlkapás, viszont nem olyan egyszerű eldönteni, mert vannak olyan káros étkezési attitűdök, amik már bevésődtek az emberekbe, mindenkinek természetesnek tűnnek, de ettől még helytelenek (pl. túlzásba vitt só- és cukorfogyasztás - utóbbinál az is túlzás, ha valaki bármilyen kevés finomított cukrot ad az ételéhez, mert csak annyit szabadna fogyasztanunk, amennyi a gyümölcsökben, mézben, stb. természetesen megtalálható - de ezt sokan nem tudják / hajlandók elfogadni). (Aki most felhozza a "cukor drog, értem" témát, azt kettéharapom. :D)