Téves a paleolit táplálkozás alaptétele, amely szerint a DNS nem alkalmazkodott a mai ember étrendjéhez. Helytelen a tejet, a keményítőt a modern betegségek okának tekinteni, a kérdés ennél jóval összetettebb.
"Az állat és az ember szervezete igényli a komplex szerves összetételt, a molekulák térbeli szerkezetét, az abban rejlő információkat, a bennük tárolt életenergiát. Minél sértetlenebb ez a szerkezet, az élelmiszer annál értéktelenebb."
He?
"Élő táplálék az, melynek kémiai struktúrája energetikája még nem károsodott. (...) Élő a szárított növény, vagy növényi rész. Stb."
He?
Bullshit. Ahogy a cikk nagy része az élelemben rejlő esszenciális "információval" és "életenergiával". A konzerv kaja meg a feldolgozás az adalékanyagok (elsősorban a tartósítószerek és állományjavítók), illetve a silány minőség miatt rossz (de feldolgozni is lehet(ne) jó minőségben, csak ugye akkor nem tudnák ilyen haszonkulccsal eladni), a fagyasztott (ha jól van lefagyasztva) semmivel sem rosszabb, mint a nyers. Nyilván minden élelmiszerből a friss a legjobb, de ennyi erővel a legegészségesebben Marilyn Manson táplálkozik, amikor élő denevérek fejét harapdálja le.
A gyümölcsök, a méz és pláne a gyógynövények marhára nem alkalmasak nagy mennyisében való fogyasztásra, az "alternatív" édesítőszerek (xilit, stb.) pedig oké, hogy kevésbé emelik a vércukorszintet, de a lebontásuk, átalakításuk megterheli a májat, szóval összességében nem jobbak, mint a finomított répacukor, csak máshogy károsak, ha sokat eszik belőlük az ember. Le kell szokni az édesítésről, csak az a megoldás. A hidegen sajtolt olajak közül sem alkalmas minden mindenre, és pl. a lenolaj nagyon gyorsan avasodik, ami már káros. A hal miért "nem támogatott"? Édesvízi halat kell enni, és az nagyon egészséges. A tojás sem káros egyáltalán, sőt. Nem kell túlzásba vinni, annyi. Állati zsiradékot, fehérjét is kell enni, csak persze nem annyit, amennyi a magyar konyhában szerepel. Inkább kevesebbet, de jó minőségűt, és nem belsőségeket meg felvágottakat.
Ne felejtsük el, hogy a konyhatechnika is nagyon sokat számít. Egészséges összetevőkből is lehet egészségtelen kaját főzni, ha valaki pl. szarrá égeti grillen vagy olajban, vagy nem a megfelelő módon használ egy hozzávalót (ld. a már emlegetett lenolajat, amit nem szabad hevíteni).
A másik, hogy más az egészséges mennyiség és táplálékösszetétel egy építkezésen dolgozó fiatal férfinak, egy szoptató anyának, egy irodai dolgozónak és egy otthon üldögélő idős embernek. Előbbiek megbetegszenek, ha nem fogyasztanak állati eredetű fehérjét, zsiradékot, utóbbiak odafigyeléssel elvannak vegetáriánus (nem vegán) étrenden is. Gyerekeket, pláne serdülőket sem szabad vegetáriánus étrenden tartani, mert visszamaradnak a fejlődésben, a növényi táplálék egyszerűen nem tudja fedezni azt az energia- és fehérjeszükségletet, ami kell nekik, az állati zsírokról nem is beszélve, amik kis mennyiségben kellenek, de ugyanúgy fontosak.
Amiről pedig kevés helyen beszélnek, az az, hogy a folyadék (ami tiszta vizet jelent) pótlás, a minőségi, megfelelő hosszúságú alvás és a rendszeres testmozgás legalább olyan fontos mint a táplálkozás. Hiába táplálkozik valaki a legoptimálisabban, ezek nélkül ugyanúgy megbetegszik. Evvan.
He?
"Élő táplálék az, melynek kémiai struktúrája energetikája még nem károsodott. (...) Élő a szárított növény, vagy növényi rész. Stb."
He?
Bullshit. Ahogy a cikk nagy része az élelemben rejlő esszenciális "információval" és "életenergiával". A konzerv kaja meg a feldolgozás az adalékanyagok (elsősorban a tartósítószerek és állományjavítók), illetve a silány minőség miatt rossz (de feldolgozni is lehet(ne) jó minőségben, csak ugye akkor nem tudnák ilyen haszonkulccsal eladni), a fagyasztott (ha jól van lefagyasztva) semmivel sem rosszabb, mint a nyers. Nyilván minden élelmiszerből a friss a legjobb, de ennyi erővel a legegészségesebben Marilyn Manson táplálkozik, amikor élő denevérek fejét harapdálja le.
A gyümölcsök, a méz és pláne a gyógynövények marhára nem alkalmasak nagy mennyisében való fogyasztásra, az "alternatív" édesítőszerek (xilit, stb.) pedig oké, hogy kevésbé emelik a vércukorszintet, de a lebontásuk, átalakításuk megterheli a májat, szóval összességében nem jobbak, mint a finomított répacukor, csak máshogy károsak, ha sokat eszik belőlük az ember. Le kell szokni az édesítésről, csak az a megoldás. A hidegen sajtolt olajak közül sem alkalmas minden mindenre, és pl. a lenolaj nagyon gyorsan avasodik, ami már káros. A hal miért "nem támogatott"? Édesvízi halat kell enni, és az nagyon egészséges. A tojás sem káros egyáltalán, sőt. Nem kell túlzásba vinni, annyi. Állati zsiradékot, fehérjét is kell enni, csak persze nem annyit, amennyi a magyar konyhában szerepel. Inkább kevesebbet, de jó minőségűt, és nem belsőségeket meg felvágottakat.
Ne felejtsük el, hogy a konyhatechnika is nagyon sokat számít. Egészséges összetevőkből is lehet egészségtelen kaját főzni, ha valaki pl. szarrá égeti grillen vagy olajban, vagy nem a megfelelő módon használ egy hozzávalót (ld. a már emlegetett lenolajat, amit nem szabad hevíteni).
A másik, hogy más az egészséges mennyiség és táplálékösszetétel egy építkezésen dolgozó fiatal férfinak, egy szoptató anyának, egy irodai dolgozónak és egy otthon üldögélő idős embernek. Előbbiek megbetegszenek, ha nem fogyasztanak állati eredetű fehérjét, zsiradékot, utóbbiak odafigyeléssel elvannak vegetáriánus (nem vegán) étrenden is. Gyerekeket, pláne serdülőket sem szabad vegetáriánus étrenden tartani, mert visszamaradnak a fejlődésben, a növényi táplálék egyszerűen nem tudja fedezni azt az energia- és fehérjeszükségletet, ami kell nekik, az állati zsírokról nem is beszélve, amik kis mennyiségben kellenek, de ugyanúgy fontosak.
Amiről pedig kevés helyen beszélnek, az az, hogy a folyadék (ami tiszta vizet jelent) pótlás, a minőségi, megfelelő hosszúságú alvás és a rendszeres testmozgás legalább olyan fontos mint a táplálkozás. Hiába táplálkozik valaki a legoptimálisabban, ezek nélkül ugyanúgy megbetegszik. Evvan.