Ajjajj, el van tévedve ám a cikk szerzője ha ilyesmit állít.
Egy - paleo étrend nem javasol sehol sem 50% húst, ez hatalmas mennyiség.
Kettő - kiderült, hogy mit evett az előember, mint kiderül, teljesen mást mint mi. Nem a szervezet számára magas glikémiás terhelést jelentő finomított szénhidrátok voltak túlnyomó többségben mint ma, a tejet meg sem említik.
Nagyon jó cikk és inkább alátámasztja a paleót...
Mi van???? Te most komolyan azt próbálod beadni nekem, hogy dietetikai szempontból nincs különbség az egyes gyümölcsök és zöldségek között? Nooormális? :D
Ebben én nem érzek ellentmondást. Példa: az, hogy egyik vagy másik gyümölcs a sok-sok gyümölcsből nem állt a rendelkezésére a paleolit korban élő embernek, attól az még gyümölcs, dietetikai szempontból nincs szerepe, ha csak almát eszel, vagy ananászt is. A mai embernek rendelkezésére áll sokféle gyümölcs, ergo nagyobb változatossággal teheti magáévá ezt a diétát.
Szóval ez nem érv, ezt még egy átlagos értelmi képességű Szendi-hívő is megérti, akitől te kérdezted, az valószínű ezt az értelmi szintet sem érte el.
Akit érdekel egy komolyabb, tudományos érvekkel alátámasztott kritika Szendi könyvéről (egy olyantól, aki olvasta is azt) és nem riad meg olyan kifejezésektől, mint pl. a "molekuláris evolúció neutrális elmélete" vagy a "Bergmann-szabály": http://criticalbiomass.freeblog.hu/archives/2010/10/19/Visszanyal_a_tejbegriz/
Különösen ajánlom a "Gluténérzékenység vs. magfogyasztás" alatti részt.
"Ghavin, nem értem ennek miért van jelentősége? Mármint hogy egyidejűleg hozzáférhető-e..."
Pedig baromi egyszerű: ha Szendi bácsi valóban törekedett volna az autentikusságra, s még inkább a hitelességre, akkor az ajánlott étrendben különböző ökoszisztémákban fellelhető nyersanyagokat sem keveri. Miért? Mert ha a paloilit-diéta mögötti első számú érv az, hogy az emberi szervezet képtelen volt alkalmazkodni a mezőgazdasági fejlődéssel változó étkezési szokásokhoz, akkor nem értem, hogy ugyanezen logika mentén hogyan lett volna képes alkalmazkodni például az újvilági gyümölcsök és zöldségek fogyasztásához (esetünkben ugye ázsiai-európai gyökerű embereknek kínálja a "portékáját").
"Mert én más, konkrét dolgokba kötnék bele, nem ilyen egyszerű dolgokba, mint hogy miért ehet valaki mondjuk szarvashúst, ha a paleolit korban az élőhelyén nem volt szarvas..."
Öreg, nem érted, hogy éppen ez az ellentmondás miatt kezelem például én kétkedéssel ezt a csoda-diétát, s alapvetően már itt bukik a diéta mögötti elmélet?
Egyébként véleményem szerint Szendi jól használja a new age guruk eszköztárát, féligazságokra, ismert közhelyekre épít fel hazugságokat, szelektív tudományos tényekre hivatkozva manipulál.
Szerencsére annyira nem veszélyes... legalábbis abba még nem fognak belehalni az emberek, ha kicsit visszafogják a bevitt szénhidrátot, több gyümölcsöt-zöldséget fogyasztanak, többet mozognak, ezt mondjuk logikusan mindenki beláthatja magától is, nem kell ezért összeesküvés-elméleteket gyártó könyvekre pazarolni az időt. ;)
Mr. Wallace, ennek megint csak nincs jelentősége szerintem, hogy 30.000 évvel ezelőtt is ettek lisztből készült ételeket, hiszen pont a fenti cikkben olvasható Szendi szájából:
"Lehetne arról is beszélni, hogy mi van a táplálékban, meg hogy a középkorban is ezt ették. Ez igaz. De egészen a XIX. századig egy egészen más típusú gabona volt ismert. Abban a glutén sokkal kevesebb volt. A nemesítések révén előállítottak olyan gabonaféléket, amelyeknél az volt a cél, hogy nagy gluténtartalmuk legyen."
Ghavin, nem értem ennek miért van jelentősége? Mármint hogy egyidejűleg hozzáférhető-e... ez tényleg csak az elnevezésen való rugózásnak tűnik nekem. Az, hogy akár pár száz éve a magyar ember se ehetett mondjuk narancsot túl sűrűn, az nem jelenti azt, hogy - mert pl. egy diéta szerint ehet - ma ne ehessen. Ezzel max. az étkezése lesz változatosabb, nem x számú ételt tolhat be, hanem x+n számút. :)
Bevallom egyébként, én nem vagyok "Szendi-hívő". :D Még csak nem is olvastam a könyvét, csak pár írást a weboldaláról. Te egyébként olvastad a könyvét? Vagy van itt valaki, aki olvasta? Mert én más, konkrét dolgokba kötnék bele, nem ilyen egyszerű dolgokba, mint hogy miért ehet valaki mondjuk szarvashúst, ha a paleolit korban az élőhelyén nem volt szarvas...
ez nem ugh, ez prehistorik 2 :D:D:D nagy fav. ugh is jó, csak mikor 30adhára baszod oda megint a helikoptert, az megunatja hamar veled a játékot :) meg mikor a tata beleesik a vízbe és mire lemész érte hogy gyere tata mássz be, addigra megfullad és game over :(
xDDD Néhány kommenten nagyon jót röhögtem. Ezentúl nem is írok semmit, csak olvasom őket. :D Minek elrontani ilyen jó szórakozást...? ^^
Egyedül az a baj, hogy az ilyen Szendi-féle félművelt, dilettáns, de magukat hozzáértőnek beállító emberek a valódi kutatókat, a komoly tudományt járatják le a nagyközönség előtt... -,- (Persze tudom, neki is meg kell élnie valamiből...)
azon gondolkoztam, hogy mekkora nagy szerencsénk van hogy már vannak ételek amikhez hozzászokhattunk, mekkora szopás lehetett a paleolit előtti embereknek, akik még a salátához se voltak hozzászokva, így nem egy 100as listáról válogathatták a nagyon egészséges táplálékot, hanem 20 asról, és egy csomót kellett szenvedjenek, hogy nekünk, új-paleolit embereknek tökre egészséges legyen minden ami a listán van. mondjuk a paleolit embereinek az is baromi nagy szerencséjük volt hogy az átlagéletkoruk 30 év körül volt, így amíg a testüket szoktatták hozzá a nekünk jó táplálékokhoz, nem volt idejük nagyon daganatos és bélrendszeri betegségekben szenvedni, elhaláloztak idő előtt.
Nem ertem hogyan lehet ennyire felremagyarazni amit irtam. Megegyszer: ott kezdödött. Nyilvanvalo, hogy egy idö utan elkezd stagnalni, de a lenyeg az, hogy az allattartasnal mar elkezdödik az, amit sokan ugy hisznek hogy csak a letelepedessel, es a növenytermesztessel indult el.
Én nem bánom, ha jelennek meg olyan könyvek, amik akármilyen elnevezést is kapott diétákon keresztül emlékeztetik az embereket pár alappillérére az egészséges táplálkozásnak. Csak jó lenne, ha az ilyen könyv nem az étvágyamat venné el az olyan dolgokkal, hogy szinte minden növényi magról azt állítja, hogy autoimmun folyamatokat indít be, mert MÉREG van bennük mert a növények így védekeznek a magvaik megevése ellen. Szóval a mókusoknak annyi, mi csak mókust kellene együnk, ami nem lesz nehéz, hisz szanaszét hevernek a növénymérgezésben meghalt kis rágcsálók, nem?
Átereszt a bélfal olyan dolgokat, ami nem a véráramba való, az emésztőrendszeri betegség?
Ugyan már kiveséztük, de voltaképp a paleo csak annyiban különbözik a Norbi-update-től, hogy Norbi nem veszi el az életkedvünket a "glutén" meg a "lektin" szavakkal. Szélsőségesen szólva, akaszd fel magad, fiam, nem is kellene itt lenned, csak púp vagy a környezet hátán, sosem voltál a természet része.
Szóval, statisztikailag mennyi is a valószínűsége, hogy pont azokat a növényeket fogadjuk el fő táplálékforrásunknak, amelyek ekkora bajt okoznak a diéta szerint? Ennyire pechesek lennénk? Együnk inkább szárított kutyaszart, mert arról tudományosan még nem igazolták, hogy a belőle készült kenyér nem okoz tartós fogyasztás mellett megbetegedést?
A rideg állattartás nem vezet szükségszerűen fejlett kultúrához. Ha egy történelmileg hozzánk közelebb álló példát veszünk, mondjuk a XIII. századi mongol birodalmat, rögtön látjuk, hogy egy stabil, egyben fejlődőképes civilizáció gazdasága hosszú távon nem alapulhat kizárólag állattartáson.
Szerintem sok igazság van abban, amit Szendi mond - és itt nem feltétlenül a paleolit diétára gondolok, hanem az egyéb szösszeneteire. A HPV vírus elleni védőoltásról pl. elég elgondolkodtató cikke jelent meg az IPM-ben. Ott tudományos érvekkel cáfol, nem handabandával - azt hiszem, a gyógyszeripar azért is tartja veszélyes ellenfélnek, mert azonos pályán mozog, ugyanazt az eszközrendszert használja. Néha érzésem szerint kissé messze megy az összeesküvés-elméletekkel, de ezt mindenki döntse el maga.
Ami a diétát illeti - sokak számára ez jelenti a megváltást, az egyedüli üdvözítő utat az egészséges életmód felé. Strukturálja az egyébként céltalan életüket (órákat lehet a boltban vásárolgatni), van miről beszélgetni a többi unatkozó fapicsával ('ó, drágám, én most vércsoportdiéta helyett paleolitozok'), el lehet baszni rá egy csomó pénzt - és mindeközben eltelni attól, hogy a többi lesajnálnivaló tudatlan paraszttal szemben mi tudatosan ügyelünk az egészségünkre. Ez nemcsak a paleolit diétára igaz, minden ilyesmiben van egy kis igazság, és mérhetetlen mennyiségű áltudomány, ami segít eladni.
Közben esetleg egy percet sem sportolni, cigizni, inni - és above all mindezt Budapesten, ahol minden eltöltött perc éveket vesz el az életedből...
1: Nomad allattartas sokkal elöbb volt mint földmüveles, es mar akkoris több csalad egyutt vonulva legeltette a joszagait. Valahol ott kezdödött a fellendüles, a mezögazdasagnal joval korabban.
2: Az agyterfogat csökkenese az utobbi 10 ezer evben egy nem alatamasztott allitas, annyira kredibilis mint ez a paleolit etrend. Ha megis igaz lenne, akkorsem jelentene ez semmit, mivel az agyterfogat nem aranyos az intelligenciaval, erre szamos pelda van az allatvilagban.
3: Szendi Gabor egy idiota, nyugodtan egyhazat alapithatna ennyi böszmeseggel, a scientologia is eleg szep karriert futott be! :D
4: Együnk megint nyers hust! xD Mel Gibson is valamikor ugy döntött, hogy azt eszi rendszeresen, Szendi Gabor kampanyaban nagy huzonev lehetne! :D
"ugyanis egy nem megalapozott (tényekkel alátámasztott) állítással szemben nem fogok fáradtságot nem kímélve ellenérveket felsorakoztatni"
Na álljunk meg egy pillanatra. Ha valaki kitalál egy új diétát, akkor általában neki kell összefoglalnia a diéta alapjául szolgáló elméletet. A paleolit-diéta esetében ez röviden a következő: az emberi szervezet képtelen volt az elmúlt évezredek során alkalmazkodni az agrárium fejlődésével megváltozó étkezési szokásokhoz. Na mármost azon túl, hogy minderre semmiféle bizonyíték sincs, maga a következtetés, hogy egy táplálék csak abban az esetben tekinthető hasznos tápanyagforrásnak, ha az adott organizmus már "alkalmazkodott" ehhez az adott tápláléktípushoz, már önmagában egy naiv, s nyilvánvalóan félreértelmezett olvasata a szelekciós és adaptációs elveknek. Már ne is haragudj, de ha egy diéta a már az elnevezését indokló magyarázatnál megcáfoltatott, akkor igen is van értelme firtatni, hogy egyáltalán mi a faszért nevezik ezt paleolit diétának, azon túl, hogy a tájékozatlan fogyni kívánóknak, meg egészség-hívőknek gyönyörűen eladható a könyv/előadás/tanfolyam/többi anyám kínja, ebben az őskori csomagolásban.
"de tény, hogy sok esetben pl. a gabonafélék (listát lásd a posztolt oldalakon) teljes kiiktatásával bizonyos emésztőszervi megbetegedések tüneteit jelentősen lehetett csökkenteni"
És? Nem kell Szendi-szektásnak lenni ahhoz, hogy tudjuk: például a rostban szegény szénhidrátok ártanak a bélműködésnek. Hogy a köszvényre hajlamos embereknek mérsékelniük kell a purin-bevitelt. És még sorolhatnám. Ez orvosi dietetika 1.0, nem értem, hogy miért teszünk úgy, mintha ezt a rengeteg evidenciát kizárólag a paleolit-diéta ismerete révén tudhatnánk. Ja persze, miről is beszélek: hiszen te meg vagy győződve arról, hogy az egészségügyi maffia valójában rosszat akar nekünk, s az ilyen Szendi-féle prófétákon áll vagy bukik az idáig kenyérrel, sütivel és csipsszel mérgezett emberiség jóléte...
ugyanis egy nem megalapozott (tényekkel alátámasztott) állítással szemben nem fogok fáradtságot nem kímélve ellenérveket felsorakoztatni
de tény, hogy sok esetben pl. a gabonafélék (listát lásd a posztolt oldalakon) teljes kiiktatásával bizonyos emésztőszervi megbetegedések tüneteit jelentősen lehetett csökkenteni
sőt, a hüvelyesek kiiktatásával az étrendből a fehérjebevitel is jelentősen csökkent, aminek szintén jó hatása van az egészségre
az, hogy Sz.G. az egyész diéta hasznosságát valós vagy kreált ideológiával igyekszik alátámasztani nem biztos hogy szerencsés, példa rá az általad is idézett "cáfolatok"
de a cáfolatok nem arra vonatkoznak, hogy a hüvelyesek és bizonyos gabonák elhagyása az étrendből helytelen és egészségtelen, hanem az elnevezésbe kötnek bele, mint ahogy te is teszed
sok dietetikus is azt vallja, hogy a finomított szénhidrátok (fehét liszt, fehér cukor) fogyasztása egészségtelen
és most eljutottunk oda, hogy a te luxuscikk definíciód szerint a pésütemények is ide sorolhatók, mert tápértékük elenyésző
de mint már említettem, a kész és félkész élelmiszerek esetében is ugyanaz a helyzet, ugyanis az eltarthatóság és élvezeti érték növelésének érdekében sok hasznos dolgot eltávolítanak és sok káros dolgot hozzáadnak az alapanyagokhoz és ez a emelhető le a polcról
és pont ez a baj: tömöd magad a sok szarral, megbetegszel és a kiút pont az egészségtelen élelmiszerek kiiktatása, sőt, a jóval drasztikusabb diéta, mert amire a tünetek kritikus mértéket öltenek, az emésztőrendszer ill. a teljes szervezet annyra megbetegszik, szétesik, hogy a szénhidrát- és fehérjeszegény vegetáriánus étrendre való rövid vagy hosszútávú áttérés az egyetlen megoldás
igen, azt mondom, hogy ha van olyan eset, hogy valaki egy adott betegségből kigyógyult, érdemes az adott diétát kipróbálni, mert sokkal kevesebb mellékhatása van (pl. egy vegetáriánus étrend esetében zéró), mint bármilyen gyógyszeres kezelésnek,
ugyanis MINDEN gyógyszernek van káros mellékhatása, csak egyénenként változó az a mennyiség, ami után az testi tünetekben nyilvánul meg
Persze azt, hogy miért nem kellene, már nem vagy hajlandó megindokolni.
"az egész könyvnek az a lényege, hogy változtass az étkezéseden, mert különben nagy valószinűség szerint igen korán be fogsz gyűjteni magadnak egy sor betegséget, amiből az orvostudomány nem fog tudni kigyógyítani"
Ezt kizárólag Szendi, meg a többi paleolit-iparos állítja, viszont több dietetikus, illetve a paleolit-diéta elméleti alapjául szolgáló evolúciós érvelésről számtalan egyetemi kutató megállapította, hogy tévedés, mi több, az ismert tények szándékos elferdítése. A paleolit-diéta koporsójába pedig egy 2010-es felfedezés ütötte be az utolsó szöget. http://www.pnas.org/content/early/2010/10/08/1006993107
"ha van olyan módszer, amitől az egészséged megjavulhat, akkor érdemes kipróbálni"
Magyarán azt mondod, hogy minden idióta diétát amit idáig kitaláltak, s amit csak ezután fognak kitalálni, próbáljunk ki, még akkor is, ha az ezek mögött álló "elmélet" homlokegyenest ellentétes dolgokat állít az egészséges táplálkozásról.
"ha bemégy egy könyvesboltba (szerintem életedben nem sokszor voltál, mert fogalmad sincs a mostani könyvárakról)"
Több éve a könyvszakmában dolgozok, úgyhogy tartsd meg magadnak az elhamarkodott feltételezgetéseidet.
"bazzz, nem fogok veled vitatkozni... nagyobb butaságot régen nem olvastam"
Cáfold meg. Ha butaság, akkor ez nem jelenthet olyan nagy kihívást egy magadfajta zseninek.
"a kóla és csipsz nem luxuscikk: sokan fogyasztják napi rendszerességgel"
Jaj, ne legyél már ennyire idióta... Luxuscikk az, ami hasznossága szempontjából kevesebbet ér, mint amennyiért a gyakorlatban értékesítik, attól még, hogy az emlegetett termékeket sokan fogyasztják még ugyanúgy az íze, s nem pedig a tápértéke miatt teszik. Paleolit színvonalra lefordítva a dolgot, aki jól akar lakni és tényleg szomjas, nem kólát és csipszet fog vásárolni (kivéve ha az illető tényleg egy telibekúrt idióta, de az meg is érdemli, hogy 50 éves korában kifingjon)
Szerintem a gabonaféléknek köszönhetjük a civilizációt. A földműveléshez le kellett állni a vándorló gyűjtögető életmóddal, és ezek a letelepedett családok, közösségek nőtték ki magukat városokká.A technikai fejlődést is szerintem ez indította el, a vetésforgóval, és földművelő eszközökkel. A takarmánynövények, és a parlagon legeltetés az állattartást is átalakította.
A fűfélék meghódították a világot-Búza, Árpa, Rozs, Rizs :D és Cannabis (persze ez utóbbi a csalánvirágúak rendjébe tartozik ;) )
belekötsz a "paleolit" szóba, nem kellene
az egész könyvnek az a lényege, hogy változtass az étkezéseden, mert különben nagy valószinűség szerint igen korán be fogsz gyűjteni magadnak egy sor betegséget, amiből az orvostudomány nem fog tudni kigyógyítani
ha van olyan módszer, amitől az egészséged megjavulhat, akkor érdemes kipróbálni
manapság amit "gyógyítás" néven az egészségügyben művelnek az a tünetelk enyhítéséről szól és jó esetben nem vezet a beteg halálához
de a beteg dönthet: kísérleti nyúlként és nem mellékesen engedi magát fejni az egészségügyi maffia által, vagy változtat életmódján, az étkezését is beleértve
tudom: pár év alatt több százezer forintot fizettem ki különböző gombaolő szerekre és maszek bőrgyógy. rendelésekre
úgy látom 22 éves vagy, gyakorlatilag zéró élettapasztalattal okoskodsz olyan dolgokról, amikhez nem értesz és nem is veszed a fáradtságot, hogy saját magad megtapasztald
igaz, nincs is rá szükséged
de majd ha kedves édesapád 50 évesen gyógyszereken él és megöröklöd a lakását még mielőtt nyugdíjba menne
akkor mejd el fogsz gondolkodni ezeken a sorokon
vagy nem
írod, hogy megszedi magát a könyv értékesítéséből
ha bemégy egy könyvesboltba (szerintem életedben nem sokszor voltál, mert fogalmad sincs a mostani könyvárakról), akkor kiderülhet számodra, hogy 3000 forint egy könyvért nem olyan sok
azt is elárulom, hogy ebből bruttóban jó, ha megmarad 1000, amiből adózni kell meg járulékokat fizetni (velkám tu rielití), tehát durván nettó 500 ha megmarad
számolj utána, ha NEKED lenne egy könyved, amit ilyen haszonnal tudnál értékesíteni, mennyi lenne az a darabszám, amire azt mondanád, "hurrá, most jól megszedtem magam!"
elárulom, annyit nem fog tudni eladni ebből a könyvből
"a könnyen tartósítható, nagy energiatartalmú és könnyen fogyasztható kenyér biztosította, hogy az emberiség kilábalhatott a paleolit pangásból"
bazzz, nem fogok veled vitatkozni... nagyobb butaságot régen nem olvastam
"A csipsz és kokakóla pedig nem vívmányok, hanem (bármily hihetetlen) luxuscikkek: tápértékük alacsony, áruk ehhez képest igen magas, ellenben akinek ilyen ízekre támad ingerenciára, s megengedheti magának, akkor hozzáférhet ilyesmihez is - a paleolit kori ember meg örülhetett, ha éhezés nélkül átvészeli a telet."
odáig fajultak a dolgok, hogy a fast-junk food és az egyéb agyonfeldolgozott (és vegyszerekkel felpumpált) élelmiszerek tápértéke és ára alacsony, kalóriaértéke rendkívül magas, ezért azok fogyasztása rendkívül elterjedt és odáig vezetett, hogy a fejlett országokban az első helyen vannak az elhalálozási okok között a szív és érrendszeri betegségek és a rák
de a manapság piacon megvásárolt gyümölcsök és zöldségek között is sok a bóvli, példaként csak a jelenleg szőlőként értékesített nagyszemű külföldi ízetlen szart, vagy a kétöklömnyi fűrészporízű öszibarackot említeném
persze hiába, mert nem szoktál piacra járni, fogalmad sincs ilyen dolgokról
a kóla és csipsz nem luxuscikk: sokan fogyasztják napi rendszerességgel
persze ez az ő hülyeségük
Nincs összefüggés. A dolog ennél jóval prózaibb. Az ősközösségek az ébren töltött idejük 90-át azzal kellett töltötték, hogy begyűjtsék s fogyaszthatóvá varázsolják a közvetlen környezetükben rendelkezésükre álló nyers táplálékot. Mondanom sem kell, hogy ez csupán vegetálásra volt elegendő, s éppen a mezőgazdaság és kereskedelem (tehát a különböző feltételeket biztosító régiók nyersanyagainak cseréje) által vehette kezdetét a fokozott ütemű kulturális fejlődés. Másképpen fogalmazva, a könnyen tartósítható, nagy energiatartalmú és könnyen fogyasztható kenyér biztosította, hogy az emberiség kilábalhatott a paleolit pangásból, most viszont egy Szendi Gábor nevezetű kókler azáltal szedi meg magát, hogy túl vastag pénztárcával rendelkező gasztro-kalandorokat vezet vissza az őskorba (már ahogyan azt a Szendi elképzeli). A csipsz és kokakóla pedig nem vívmányok, hanem (bármily hihetetlen) luxuscikkek: tápértékük alacsony, áruk ehhez képest igen magas, ellenben akinek ilyen ízekre támad ingerenciára, s megengedheti magának, akkor hozzáférhet ilyesmihez is - a paleolit kori ember meg örülhetett, ha éhezés nélkül átvészeli a telet.
Amugy meg ha vkitől megvonják a kenyeret és vízzel táplálják őket csak (ami nem táplálék), még jó hogy 2 nap után rohadt éhesek lesznek és könyörögnek vmi kalóriadús ételért, pl kenyérért
2. A kenyérfogyasztó családokban felnövekedõ gyermekek 50%-a a standardizált teszteket átlag alatti eredménnyel teljesíti. ??????
És hol itt a gond, a másik 50% pedig az átlag felett teljesít, pont ezért adják ki összesen az átlagot....
nem gyakran szoktam kommentelni de az marhára idegesít , ha vki értelmetlen statisztikákkal jön.
Engem az gondolkodtat el, hogy a kalóriadús táplálék, aminek állítólag terheit nyögjük, nem-e az tette lehetővé, hogy növekedjen az agytérfogatunk? Szóval, a főtt kaja után most a chiochips ás kokakóla a következő evolúciós lépéshez szükséges vívmányok? :D
Egyetlen kérdést tettem fel egy Szendi-hívőnek: hogyan lehet paleolit-diétát olyan ételekből összeállítani, amelyek a paleolit korban soha, egyetlen közösség számára sem voltak egyidejűleg hozzáférhetőek. Mivel képtelen volt válaszolni, azóta egyik ismerősömet sem próbálja meggyőzni erről a faszságról.
De imádtam ezt a játékot! :D
Az utolsó pályán amikor liftel mentél a tüskék között eleinte mennyire lehetetlennek tünt, de aztán már csak az a rész miatt kapcsoltam be a régi gépet! :D
Mindenért a kenyér a felelõs!!!
A KENYÉRFOGYASZTÁS VESZÉLYEI
A legújabb kutatások alapján...
1. A büntetés-végrehajtási intézetekben fogva tartott elitéltek több mint 98%-a kenyérfogyasztó.
2. A kenyérfogyasztó családokban felnövekedõ gyermekek 50%-a a standardizált teszteket átlag alatti eredménnyel teljesíti.
3. A XVIII. században, amikor gyakorlatilag minden kenyér otthon, a háztartásban készült, az átlagéletkor nem érte el az 50 évet, a csecsemõhalandóság elfogadhatatlanul magas volt, sok nõ belehalt a szülésbe, és a lakosságot olyan járványok tizedelték, mint a tífusz, a sárgaláz és az influenza.
4. Az erõszakos bûncselekmények több mint 90%-át kenyérfogyasztás után 24 órán belül követik el.
5. A kenyér alapanyaga a tésztának nevezett szubsztancia. Kísérletek során bebizonyosodott:
ebbõl az anyagból néhány dekagramm elég, hogy egy egér megfulladjon tõle. Az átlagmagyar ennek sokszorosát fogyasztja el egy hónap alatt!
6. A primitív törzsi társadalmakban, ahol a kenyérfogyasztás ismeretlen, évszázadok óta feltûnõen kevés rákos meg[]edést, Alzheimer-, Parkinson-kóros, csontritkulásos esetet jegyeztek fel.
7. A kenyér bizonyítottan addiktiv. Kísérleti alanyok, akiktõl egy idõre megvonták, és csak vízzel táplálták õket, alig 2 nap elteltével már kenyérért könyörögtek.
8. A kenyérfogyasztás sok esetben csak elõkészitõje a "keményebb" élelmiszerek, mint például a vaj, lekvár, méz fogyasztásának.
9. A kenyérrõl bebizonyosodott, hogy magába szívja a vizet. Mivel az emberi testet több mint 90%-ban víz alkotja, a huzamos kenyérfogyasztás beláthatatlan következményekkel járhat a szervezet molekuláris összetételében.
10. Az újszülöttek köhögnek a kenyértõl.
11. A kenyeret 200 Celsius-fok körüli hõmérsékleten sütik. Ez a hõmérséklet nem egészen egy perc alatt elpusztít egy felnõtt embert.
12. A legtöbb kenyérfogyasztó képtelen megkülönböztetni a tudományos tényeket a statisztika álruhájába burkolt, értelmetlen locsogástól.
Az ijesztõ adatok ismeretében a következõ korlátozó intézkedések foganatosítását javasoljuk(ják):
1. A fiatalkorúak kenyérvásárlásait be kell tiltani.
2. Azonnal felvilágosító kampányt kell indítani az összes médiában "Mondj nemet a veknire" jelszóval.
3. Minden kenyérféleséget 300%-os büntetõ adóval kell megterhelni a kenyér által okozott ártalmak költségeinek fedezésére.
4. A kenyérfogyasztás reklámozásának gátat kell szabni.
5. Az iskolák környékén kenyérmentes zónákat kell kialakítani.
A kommentek is nagyon szórakoztatóak. ;)