A kiviak egy tradicionális grönlandi étel, amit a helyiek különleges alkalmakkor (esküvőkön, születésnapokon) szolgálnak fel. Fókabőrbe tesznek néha akár több száz alkát (a sirályhoz hasonló tengeri madarat) egészben tollastól, és 3 hónapra a földbe ássák egy kővel a tetején (ami folyamatosan nyomja ki belőle a levegőt). Mikor a madarak erjedni kezdenek kiássák, lecsavargatják szárnyaikat, lábaikat és megnyúzzák. Ezután a madárhúst különféle módon tálalják. Videó csak erősebb gyomrúaknak...
Hmmm..én azt nem értem minek kellett a gumikesztyű? Fujj, nehogy döglött madaras legyen a keze? Aztán meg a szájába veszi és megeszi.Akkor most csak a tolla gusztustalan , vagy hogy van ez? :D
Akkor ez k.b olyan, mint én az almát gumikesztyűben pucolnám meg :D :D
Amugy meg annyit mondok, hogy palpusztai sajt. Azt sem szagolgatni kell mert konnyen megundorodsz tole, de kello merteku friss zoldseggel, kenyerrel, hagymaval...stb nagyon izletes tud lenni.
En ezt a madarat is megkostolnam, lehet hogy nem ugy mint a videoban, egyben becuppantva egy egesz veres cafatot, hanem csak pici darabkakat korettel vagy valami.
Hát ez az. Itt jönnek ki a kulturális különbségek. Mert amíg ezt a "tojást" eszik, addig a kínai konyha nem "ismeri" a magyarok által kedvelt tejfölt, kefirt, túrót, de még a sajtot sem, mert egy kínainak ezek undorítóak, hiszen ez "romlott tej"...
A száznapos tojás kínai ételkülönlegesség. Úgy készül, hogy körülbelül három hónapra a földbe ássák a nyers tojásokat (kacsa-, de lehet tyúktojás is). Idővel a tojásfehérje zselatinszerű, borostyánszínű masszává alakul át, a tojássárgája pedig túrószerű, krémes konzisztenciát vesz fel és bezöldül. A kínai konyhában előételként tálalják.
Én meg mondtam. :D Mert nem kihagyható tényezö. Nem is arról van szó ki mit mondott és akkor most azon lovagolok. Csak gondoltam ezt hozzáteszem mert nem azért tartjuk ezt undoritonak mert bizarr, hanem mert elég valószinüleg, rothadt baktériumoktól büzlö szaga van. Ennyi. XD
Hozzátenném még az egészséges aludtejet, vert tejet, savót, a szóját kis bacik dolgozzák fel oszt jobb az úgy. Alkoholról nem is beszélve, erjesztett malátalé mmmm :) Kutyák, ragadozók van, hogy elássák a zsákmány húst, s majd csak akkor eszik meg, ha jó színes meg szagos. Tény: könnyebb emésztés. Puhább hús.
Igen, de a hurkát nem rohasszuk, megsütjük.
A mézet a méhek gyomornedveikkel alakitják ki, a végtermék, a jó méz pedig annyira steril, hogy a baktériumok nem tudnak szaporodni benne.
Homár rákra nem mondok semmit, itt Hollandiában volt kukacevés egy étteremben.
Tej-már több mint 10 000 éve iszunk tejet. Van akinek nem jön be van akinek igen. Testépitök azt mondják faszság, mert rothad a bélben, de kutatások bizonyitják,a hogy egyes (föleg A vércsoportu emberek) nagyon jól lebontják a tejet, és jobban felhasználják a proteineket. Sokszor jobban mint a húsokban levöket.
Hm, ezen a videon meg rothasztják a húst, nem sütik, nem száritják, nem sóba teszik ami megöli a bacikat vagy ilyesmi. Nem, ök rithasztják. Ettél már rothadt húst? Ugye milyen finom és, biztosan nincsenek benne baktériumok. XD
Penészes sajtokkal meg az a pláne, hogy a penész még át is alakitja a sajtban az anyagokat, és sokszor egészségesebb a penészes sajt mint az ami nem penészes. lol
Látom, sikerült félreérteni a kommentemet :P Én szeretem ezeket a kajákat, a tejet meg a herkentyűket leszámítva. Csak arra akartam rávilágítani, hogy nem értem, más kultúrák ételeit miért tartjuk undorítónak.
Bírom ezt a hőbörgést, de ha jobban belegondolunk, mi is eszméletlen gusztustalan és morbid dolgokat tudunk megenni:
hurka - megölik a disznót, feldarálják, majd visszatöltik az állatot a saját beleibe. A véres hurka esetében a vérét főzik meg, és az végzi így
méz - rovarok hugya/nyála + virágpor
homár, rákok - sosem értettem, akkor a sáskán és társain miért akadnak ki emberek
tej - a másik örök rejtély számomra. Mégis melyik állat issza meg felnőttkorában ezt az izét, ráadásul egy másik fajét?! (biztos van, mindenesetre nekem gyerekkorom óta taszító étel)
penészes sajtok
stb, stb
Szerintem nem gáz :) én mikor össze jöttem a párommal és megmutatta vagy is megette előttem a Balut akkor rohantam a wcre :) de most már megszoktam :D az én párom filipino :)
Egy másik helyi finomság a "matak", ami bálnabőr egy kis bálnazsírral. Ennek íze elvileg hasonlít a friss kókuszéra, de mivel túl kemény a rágcsáláshoz, így általában lenyelik anélkül.
Az izlandiak eszik a rothasztott cápahúst is, nem?
Érdekes egy nép. Nem tudom mi a jó ezekben az undorító valamikban. Meg nem fognám, nemhogy a számba vegyem.
Ennyi erővel az se különb, ha valaki a dögkútról szerzi az ebédhez valót. :S
(egyébként milyen hajlékony kaller-szaguk lehet az alkáknak, ha csak rohasztva lehet őket elfogyasztani.. :-o)